El grup municipal Bloc-Compromís de Dénia presentarà una moció a l’Ajuntament demanant que es prohibisca a tot el territori valencià l’ús de la fractura hidràulica o fracking com a tècnica que per mitjà de la injecció d’additius químics és susceptible de ser utilitzada per a la investigació i extracció d’hidrocarburs. En paraules del regidor Josep Crespo “declarar Dénia zona lliure de fracking suposa un gran benefici per al medi ambient, especialment per als nostres aqüífers, que no es veuran contaminats amb aquesta tècnica”.
El passat dia 28 de setembre el DOCV publicava l’aprovació del tres permisos a l’empresa Montero Energy Corporation SL per a la investigació d’hidrocarburs al País Valencià. Els tres programes preveuen la recerca d’hidrocarburs en una superfície aproximada de 195.569 hectàrees, que afectena bona de la província de Castelló. L’empresa Montero Energy Corporation i altres empreses tenen sol•licitats més permisos arreu del territori espanyol, especialment en les zones de Cantàbria, Castella i Lleó, La Rioja, el País Basc o Aragó entre d’altres.
Concretament l’empresa Montero Energy Corporation S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seua extracció siga més complicada i que es necessite d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal.
Aquesta tècnica consisteix en perforar una canalització en el subsòl per a arribar a molta profunditat, fins on està la roca i el gas. Una volta en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que està adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’allibere l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
La tècnica ja ha sigut utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamerada accidental.
A França i molts altres països, la fractura hidràulica està prohibida pels alts riscs que comporta, i Les Corts d’Aragó ja s’han posicionat en contra d’aquesta pràctica, com altres diputacions provincials governades pel PP com Valladolid o Sòria, en comunitats autònomes com Cantàbria, o desenes de municipis de tot el territori de l’Estat, i tenint en compte és una polèmica nova, de ben segur acabarem l’any amb un posicionament polític i territorial massiu contra aquesta pràctica prohibida en l’Europa més avançada. Municipis com Morella, Vilafranca, la Jana, Canet lo Roig, Ares, Vistabella, s’ha declarat municipis lliure d’aquesta pràctica.
Tot i que Dénia ni la comarca no ha estat inclosa en aquesta petició concreta per l’empresa Montero Energy Corporation, demà mateix pot vindre qualsevol empresa semblant i demanar perforar el nostre terme, i igualment, la contaminació dels aqüífers veïns pot tindre repercussions molt greus per al nostre poble ja que els aqüífers no entenen de termes municipals, per això BLOC-Compromís presenta aquesta moció demanant que Dénia es declare lliure de la pràctica del fracking i que el Consell la prohibisca en tot el territori valencià.