Seguint la línia de la intervenció del diputat de Compromís, Joan Baldoví, en la comissió d’agricultura del Congrés la passada setmana, el BLOC de Dénia ha volgut fer referència a l’abandonament de l’agricultura a Dénia, que ha passat de tindre una economia basada totalment en el cultiu i comercialització de la pansa, a deixar totalment de banda la seua agricultura. En aquest sentit, el BLOC de Dénia responsabilitza els governs del PP i del PSOE en l’àmbit autonòmic i en l’estatal en els últims anys d’aquesta deixadesa cap a un sector tan important com és l’agricultura al nostre territori. Per altra banda, Josep Crespo, regidor del BLOC a l’Ajuntament de Dénia ha insistit en el seu rebuig a la instal•lació d’una dessaladora a Dénia, a més de criticar la intenció del govern de tornar als trasvassaments, sense abans tindre un estudi sobre les necessitats d’aigua a les nostres comarques.

Josep Crespo recorda que a Dénia, “l’agricultura encara podria ser un important motor econòmic com ho ha estat en uns altres temps i no com ara, que es basa tota la nostra economia en el turisme exclusivament”. En aquest sentit, el diputat Baldoví recordava en la seua intervenció que, per culpa de la deixadesa de les diferents administracions, “el camp valencià ha perdut en l’últim any 31.0000 treballadors i els agricultors han vist disminuïdes les seues rendes en 460 milions d’euros”.

Crespo recorda que els problemes del camp valencià passen per la falta d’inversió, “les administracions no posen ni un duro davant el drama que viuen els agricultors valencians”.

L’aigua també és un altre dels temes que ha defensat el parlamentari valencianista, progressista i ecologista en la seua intervenció i ha preguntat al titular d’Agricultura i Medi ambient sobre el problema de l’aigua en el País Valencià. Baldoví ha recordat que en el programa electoral del PP, “es parla de les reserves estratègiques, la preferència d’ús i del repartiment d’excedents”.

En aquest sentit, Josep Crespo ha volgut fer referència a la contínua polèmica sobre les dessaladores i trasvassaments que enfronta PSOE i PP i ha manifestat el seu rebuig a la seua política d’enfrontaments estèrils i gratuits. Ambdues són infraestructures molt costoses, que acabarien pagant els ciutadans, amb un impacte mediambiental molt negatiu i a més no hi ha cap informe seriós que diga que Dénia les necessita.

Per això, el BLOC proposa un pla d’estalvi i diverses campanyes de sensibilització i conscienciació ecològiques. Per tant, tenint en compte l’impacte mediambiental i la situació econòmica per la qual travessem, cal destacar que a banda de tot això la necessitat d’aquestes infraestructures no està provada. “Ara per ara, Dénia no necessita aigua”, diu el regidor.

La proposta del BLOC passa per un pla d’estalvi que millore les conduccions i evite pèrdues d’aigua. També s’haurien de fer campanyes de sensibilització per tal de conscienciar la gent que l’aigua és un tresor molt preat. S’hauria d’estalviar aigua en el reg de parcs i jardins, creant projectes específics. En definitiva, hi ha maneres molt més ecològiques d’aconseguir aigua, i que no són dessaladores ni trasvassaments.

La lluita del BLOC en contra de la dessaladora no és nova. Ja fa anys que l’anterior regidor Pau Reig es va manifestar en contra de la seua construcció i, a més a més, es va posar del constat de les associacions de veïns que no volien la dessaladora a les Marines. Si actualment, aquest projecte està previst per a fer-se en sòl industrial i no en sòl agrari és gràcies a la insistència del BLOC, ja que llavors, l’efecte mediambiental seria encara major. Ara des del nou govern tenen intenció de renovar el Pla Hidrològic Nacional, i tornar als trasvassaments, sense estudis ni planificació, simplement interessa continuar amb aquesta improductiu enfrontament PP-PSOE que ens ha portat a la difícil situació actual.