El passat divendres, l’Ajuntament de Dénia va constituir la comissió d’investigació amb un representant de cada grup polític. L’objectiu de la mateixa és investigar les causes per les quals a l’Ajuntament li arribara, el passat mes de desembre, una sentència en cassació que li condemna a pagar, sumant interessos i costes, uns 11,1 d’euros, per una expropiació de terrenys realitzada a l’obertura de l’avinguda de Ramón Ortega en 1997.

Però a més a més, el mateix dia, també van arribar altres dues sentències més, també provinents de gestions del darrer govern d’Ana Kringe: una de 2 milions d’euros per una altra expropiació en les Marines; i una d’1,3 milions d’un litigi amb una mercantil per uns terrenys de l’avinguda de València. Tot es tradueix en el fet que l’Ajuntament hi haurà de pagar més de 15 milions d’euros de les arques municipals.

Però, per què? El jutge ha determinat en la sentència de major quantia que l’Ajuntament de Dénia, durant el govern de Kringe, no va acreditar documentació per a la seua defensa, una defensa que, en teoria, podia haver guanyat, ja que els propietaris dels terrenys expropiats ja havien estat compensats en cessions posteriors. En altres paraules, tal volta es podia haver evitat amb una correcta actuació i gestió municipal.

Han sigut estes causes polítiques o tècniques? Això tractarà d’esbrinar la comissió, per tal de depurar les responsabilitats pertinents. I és que com a resultat d’aquestes sentències, l’Ajuntament haurà d’estar endeutat diversos anys, i veurà afectat el seu pressupost anual.

La comissió està presidida pel regidor no adscrit Alex Rodenkirchen, qui ja va estar president de la comissió encarregada del cas Collado. En la primera sessió, es va acordar realitzar un protocol per a recórrer sentències, per tal d’evitar futurs incidents d’aquesta clase. Tanmateix, després que el PP ho sol·licitara en el plenari, la comissió s’encarregarà d’investigar tot el procés seguit des de 1997.