Des dels grups de Compromís i PSPV de la Diputació d’Alacant s’han proposat accions coordinades en els ajuntaments amb motiu de la decisió del govern de la Diputació, format pel Partit Popular i el diputat trànsfuga de Ciudadanos, de no participar en el Fons de Cooperació impulsat per la Generalitat Valenciana.

Baix els lemes #DéniaÉsImportant i #pelspobles, càrrecs de Compromís i del PSPV en l’Ajuntament de Dénia s’han concentrat aquest matí, junt als portaveus comarcals dels dos partits, Gerard Fullana (Compromís) i José Chulvi (PSPV) als baixos de l’Ajuntament. L’objectiu ha estat exigir a César Sánchez que deixe d’usar la Diputació d’Alacant com una arma política contra les decisions del Consell i se sume al Fons de Cooperació, com ha estat el cas de les diputacions de València i Castelló, aquesta última, per cert, també de govern popular.

Aquesta decisió de la Diputació ha provocat que els pobles deixen d’ingressar 13 milions d’euros per no entrar a formar part del pla. En el cas de Dénia, el municipi deixarà de rebre 279.302 euros. Una decisió que forma part d’un seguit de mesures realitzades per la Diputació que són perjudicials, com han sigut, entre altres: la disminució de les ajudes; el  manteniment d’ajudes nominatives amb interessos partidistes; l’augment de les despeses inherents als aparells polítics; i aquesta més recent, la utilització de la Diputació per a lluites partidistes.

Fullana ha explicat que “el Pla de Cooperació de la Generalitat, el qual va estar proposat pel mateix Partit Popular, permet una certa autonomia dels ajuntaments per a gastar els seus diners, posant-los al servei de les localitats amb criteris objectius”. En canvi, el govern de la Diputació “al qual no l’han votat, està condicionant les polítiques dels alcaldes i alcaldesses de la comarca, que sí que han estat votats i tenen un programa i unes actuacions previstes”.

El diputat ha recordat que Dénia ha estat perjudicada també en el pressupost de la Diputació per a 2017, i va realitzar al·legacions al mateix. En aquest sentit, ha exemplificat els interessos partidistes de Sánchez amb el cas de Calp (de la qual és alcalde), “una localitat que ha rebut subvencions a nivell nominal, rebent pràcticament tot el que han deixat de rebre altres localitats”.

Tant l’alcalde Vicent Grimalt, com el vicealcalde i portaveu del grup Compromís, Rafa Carrió, han definit aquesta situació com “un greuge comparatiu”, ja que ciutats de la província de València i Castelló tindran una major quantitat de capital per realitzar les accions que creguen convenients. Carrió ha destacat que “són els ajuntaments els que estan prop dels ciutadans, són els que saben on destinar els diners”, per la qual cosa “és important que tinguen l’autonomia per decidir on destinen les inversions, i no la Diputació”.