Les jornades d’informació i prevenció d’incendis celebrades el cap de setmana passat van registrar un gran nombre d’assistents interessats a conèixer el món dels incendis forestals en un moment en què, lamentablement, el context així ho motivava.

Dos anys després del terrible incendi que va arrasar el cap de Sant Antoni, la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, en col•laboració amb l’empresa mediambiental Magic&Nature, ACIF i Interpreta Natura han dut a terme estes jornades gratuïtes amb l’objectiu “d’informar, sensibilitzar i prevenir els focs, així com analitzar com ha evolucionat l’ecosistema dos anys després de la crema d’una zona d’altíssim valor ecològic” ha explicat Josep Crespo, regidor de l’àrea.

La primera de les jornades, celebrada el 10 de setembre en el Museu dels Joguets de Dénia, va començar amb una xarrada informativa sobre la gestió anterior i posterior als incendis, els mites que els envolten i una projecció d’imatges sobre el foc del cap de Sant Antoni. Posteriorment, Interpreta Natura va realitzar l’activitat lúdica i pedagògica “Posa’t en la seua pell”, amb l’objectiu de conscienciar als més xicotets de la importància de cuidar el medi ambient i el perill dels focs que l’amenacen. Els assistents, uns 40 aproximadament, es van mostrar molt participatius i implicats amb el tema.1

Quant a la jornada del diumenge, 11 de setembre, realitzada en el Parc Natural del Montgó, va haver d’ampliar-se el nombre de places a causa de l’abundant recepció de sol•licituds. En total, 50 persones van visitar la seu de l’Agrupació Contra Incendis Forestals (ACIF), on van conèixer els mitjans i els protocols d’actuació de què disposen. A continuació, el grup es va desplaçar fins a la zona cremada del cap de Sant Antoni. En aquest cas, la xarrada va girar entorn de les mesures de gestió postincendis, relacionant també l’explicació amb els successos recents de Benitatxell i Xàbia.

15Així mateix, es va realitzar una activitat d’anellament d’aus en família, dirigida pel doctor en Ciències Biològiques, professor de la UNED i expert ornitòleg Francisco Atiénzar. La finalitat d’esta acció era mostrar com les aus són les primeres responsables en la regeneració d’una zona cremada, ja que “es poden moure a grans distàncies i disseminar llavors de les zones no cremades a les cremades, per la qual cosa la seua tasca és molt important”, segons indica Itziar Colodro, coresponsable de Magic&Nature. També es van efectuar jocs i recreacions i es va practicar amb el material que sol utilitzar-se per a observar fauna a distància.

En vista de l’interés mostrat pels assistents i la capacitat de convocatòria de la iniciativa, l’organització ha valorat “molt positivament” l’experiència i l’edil Josep Crespo ha garantit “la continuïtat d’este tipus de jornades”.

Crespo agraeix especialment la col•laboració d’ACIF, no solament en el que a les jornades es refereix, sinó també per la seua important implicació en l’extinció d’incendis en la Marina Alta. Tal com destaca l’edil “esta agrupació exerceix una tasca heroica jugant-se la vida de forma voluntària i desinteressada, mostra un gran compromís amb el medi ambient i representa un paper que, a voltes, no és prou reconegut”.

24