Han passat 3 mesos des que s’establira el que es coneix com el Pacte del Castell, l’acord de governabilitat que assenta les línies a seguir per l’Executiu format per Compromís i PSPV-PSOE. L’acord inclou mesures de regeneració democràtica, d’emergència social, de recuperació i embelliment de la ciutat, mesures per al turisme, la gestió econòmica, la cultura i l’educació, la sostenibilitat, l’esport i la joventut. Així com comenta Rafa Carrió “l’acord de govern és una aposta pel futur, un compromís per canviar profundament i radical la política del municipi”.

97 dies després de començar a governar, el portaveu del grup municipal de Compromís, Rafa Carrió, amb l’alcalde, Vicent Grimalt i la portaveu del PSPV-PSOE, Maria Josep Ripoll, han fet un balanç i han destacat els pilars sobre els quals s’han sustentat les accions i polítiques de l’Executiu. En primer lloc: LES PERSONES. Durant aquests mesos, s’ha aprovat el Pacte antidesnonaments (amb el consens de tots els grups de la corporació), s’ha creat la Mesa d’Ocupació i s’han aprovat diverses ajudes socials.

En segon lloc, s’han tingut en compte LES COSES MENUDES: s’ha treballat per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes amb la posada en marxa de l’Oficina de la queixa, la millora de la neteja, la policia de barri, o la descongestió dels registres d’entrada, entre altres.

I com no, la REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA i la normalitat política dins de l’Ajuntament. Aspectes com la transparència i la participació eren pràcticament inexistents en les anteriors corporacions, de fet, la Regidoria de Transparència, encapçalada per la regidora de Compromís, Eva Ronda, és una novetat.

És precisament en aquest punt on l’equip de govern ha destacat durant aquests mesos, fent gala d’una política nova, sana, amb informació, transparència i consens en les accions desenvolupades. En aquest sentit, uns dels punts inclosos dins de les mesures de regeneració democràtica era la posada en marxa d’un portal de la transparència de l’administració local. Així ha sigut, i de forma provisional, la web www.denia.es té un xicotet apartat dedicat a la transparència (fins a la posada en funcionament del portal definitiu) on poden ser consultats diversos documents com: l’acord de govern, delegacions de competències, atribucions, declaracions de béns i auditoria, etc.

Un dels altres punts en l’Acord és la posada en marxa de mecanismes de sistemes de control i avaluació del mateix programa de govern en la web municipal. Així, els ciutadans poden saber, de primera mà, en quin punt es troben els compromisos. S’ha habilitat, amb aquesta finalitat, un apartat de seguiment on qualsevol persona pot estar al corrent del grau de compliment dels compromisos en marxa, complets, en estudi o pendents. Cal destacar que la informació s’anirà actualitzant i ampliant de forma periòdica durant els quatre anys de govern.

Alguns dels compromisos que ja s’han complit són: donar la veu al poble en els plens, reducció dels sous en un 10%, així com el número d’alliberats i personal eventual; establiment d’un pacte antidesnonaments, el Consell pel Pla Especial de les Roques i la Mesa per l’Ocupació. Així mateix, s’ha normalitzat la situació legal dels monitors en les escoles esportives municipals, s’ha obert la porta i les agendes dels regidors i de l’alcalde a totes i tots els ciutadans, i s’han posat en marxa nombroses campanyes de Medi Ambient. En matèria econòmica, s’ha aprovat el pressupost de tràmit (amb una despesa important dedicada a assumptes socials) i altres, com l’aprovació de noves bases d’ajuda social al pagament de l’IBI i la taxa de fem a les persones més desfavorides s’aprovarà en el proper ple de setembre.

pacte

Quant al Pla General, la regidora d’Urbanisme, Maria Josep Ripoll, ha destacat que, també per al pròxim ple, es presentarà la proposta per a la redacció del Pla General. La idea és constituir l’Oficina Municipal de Planificació amb personal tècnic de l’Ajuntament i representants de grups polítics, comptant el menys possible amb personal extern. Aquesta, ha comentat l’edil, “portarà endavant un diagnòstic de partida, unes directrius i, per descomptat, una exposició pública amb processos de participació i planificació ciutadana”. Portar endavant aquest document significa també liquidar el contracte de la Ronda Perimetral, deslligar-se del contracte amb l’anterior equip redactor, i demanar explicacions sobre quina és la situació del clavegueram Rotes-Montgó en la pròxima reunió amb la Confederació hidrogràfica del Xúquer. Tot aquest procés, a poc a poc, i amb pas ferm, podrà dur a terme l’entrada del PGE l’estiu de 2017. És un dels objectius del govern local, així com l’aprovació d’uns pressupostos nous adequats al programa (en els quals ja s’està treballant), tancar definitivament els projectes del Pla Confiança abans d’acabar l’any i millorar el sistema sanitari semipúblic del municipi, que tantes queixes comporta.

Són molts objectius i compromisos amb els quals complir. Queda molt per fer, moltes mesures que s’han d’estudiar i moltes per completar, però existeix un full de ruta que s’està seguint, i s’està treballant de valent per fer tots els seus punts una realitat. Alguns ja ho són. Rafa Carrió insisteix que: “L’acord està escrit per a les persones, per a Dénia i per a sanar la democràcia. Amb humilitat i constància, amb compromís, seguirem complint amb allò que anunciàvem”.