Els valencianistes consideren l’apartat de Medi Ambient un dels temes més importants del programa. En paraules de Rafa Carrió, candidat a l’alcaldia “el canvi climàtic no és sols una amenaça, és una realitat, per això totes les polítiques locals han d’articular accions transversals per a combatre-la”.   

“No hi ha transició ecològica sense energies renovables, ciutats més verdes i més educació ambiental, i totes estes també són oportunitats de generar activitat econòmica”. ” ha dit María José García, número 2 de l’equip. Per això, són els principals temes d’aquest apartat. 

Impuls de l’energia renovable

Compromís aposta per instal·lar plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis municipals, en els edificis cedits o llogats a l’Ajuntament, així com en les teulades de les escoles públiques. Per a incentivar l’autoconsum compartit en immobles privats s’ampliaran les bonificacions verdes.

I amb l’objectiu de fer democràtica i participativa l’energia fotovoltaica s’impulsarà la creació de comunitats energètiques locals, i una finestra única en el departament de Medi Ambient que facilite tota la informació sobre com aplicar les bonificacions, tràmits i ajudes.

La pobresa energètica és un tema molt preocupant, i així desenvoluparan un projecte d’auditories energètiques en llars vulnerables per tal de prestar suport a la instal·lació d’elements de baix cost d’eficiència energètica,  tràmits, canvis de tarifes, o formació en hàbits de consum.

Més zones verdes

La creació i potenciació del Bosc de Diana com la gran zona verda de la ciutat no és una idea nova de cap partit. De fet “mentre que Compromís governava ja es van posar les llavors perquè germinara el que serà el gran pulmó verd de la ciutat” ha dit Carrió. Per això, continuen reafirmant el seu compromís d’adequar i obrir a les persones el parc com a “zona natural d’oci saludable, la qual cosa encara no s’ha fet en estos quatre anys prometent-ho”.

Per altra banda, com ja han anunciat, es comprometen a executar una nova zona verda en el pàrquing de darrere l’Hotel Costa Blanca; realitzar un pla paisatgístic per a projectar jardins verticals en edificis; o reduir les superfícies asfaltades per a incrementar zones arbrades, entre altres. També s’apostarà per crear parcs infantils “naturalitzats” perquè els infants tinguen contacte amb la natura dins del casc urbà.

“Volem acabar la legislatura havent plantat un arbre per cada tres persones, i ho farem implicant a la ciutadania amb plantacions populars anuals, així com en una major inversió en enjardinament de carrers, places públiques i noves zones verdes” ha dit Agustí Espí, secretari local i candidat en la llista. Paral·lelament, es crearà una nova ordenança d’infraestructura verda i biodiversitat urbana i s’incrementarà el personal per al manteniment de les zones.   

Educació ambiental

Compromís sempre ha apostat per la conscienciació. “Fan falta més campanyes d’educació ambiental, i ajudes per part de l’ajuntament, però també una transversalitat major en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic” diu María José García. Per això “entre altres coses, proposem premiar a les persones que aporten residus a l’ecoparc, amb entrades culturals o esportives, o una política de 0 plàstics en els esdeveniments socials”. Esta idea de transversalitat també està present en altres iniciatives que comenten com Entorns de Vida, realitzant Plogging (mesclar activitats d’ecologisme i esport) o Recicla+Art (concursos anuals d’escultures i obres artístiques per a decorar Dénia amb material reciclat).

Per últim, i en relació a la imatge turística de Dénia, han recordat el mantra de Compromis de “som molt més que sol, platja i gamba” per a potenciar Dénia com destí turístic mediambientalment responsable, amb major publicitat, campanyes, i ajudes a empreses, associacions i espais relacionats amb el territori natural. Així també, creant infraestructures d’oci saludable en espais naturals, com per berenadors en el Pinaret d’Elies.

Compromís recorda que continua presentant propostes del seu programa a la vegada que segueix obert el seu procés participatiu, en què qualsevol persona pot adreçar-se i aportar propostes fins al final de la campanya a través del correu [email protected], les xarxes socials o el WhatsApp 658717850.