El regidor de Cultura, Rafa Carrió, ha presentat hui un nou cicle de conferències sobre el vincle de Dénia amb els conflictes bèl·lics, que se celebraran entre els mesos de juny i novembre a la Sala del Castell. El projecte “La defensa de Dénia en temps de guerra” té com a objectiu donar a conèixer als veïns i turistes la història de Dénia en el context de guerra, des del segle I aC. fins al segle XX. En aquest sentit, Carrió ha destacat que Dénia “compta amb una immensa riquesa històrica i cultural que hem de potenciar”.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la subvenció de 4.000 euros atorgada pel Ministeri de Defensa, dins d’una convocatòria d’Ajust per a la difusió de la defensa en la qual va participar l’Ajuntament amb la col·laboració dels membres de l’Associació de veterans i reservistes de Dénia.

rafa i arqueolAixí, el departament sociocultural realitzarà les jornades a la Sala del Castell de Dénia, ampliant la programació d’estiu i l’oferta turística cultural del municipi. Encara que la llista de ponents no està tancada, el cap d’arqueologia municipal, Josep Antoni Gisbert, ha garantit que reunirà als principals experts del país. En cada sessió, es programarà una conferència que tractarà el context de cada període, esdeveniments bèl·lics, arquitectura de guerra; així com xarrades i taules redones que difondran l’armament i la fortificació de cada època amb incidència en les mostres que conserva el fons dels museus de Dénia.

Són diversos els mòduls temàtics previstos: el pols de Dénia durant la Guerra de Sertorio contra Roma (anys 80-70 aC); el paper del Montgó com atalaia de vigilància i control de la costa durant la romanització i les petjades arqueològiques en la Dianium romana; la conquista de Muyahid; la Guerra dels dos Peres (sigle XIV); l’època de Dénia com base de quatre galeres armades al segle XVII; les petjades de les Guerres de Successió i Independència; i les arquitectures de la Guerra Civil Espanyola.

Aquest cicle forma part d’un projecte més ampli que contempla altres accions com l’edició d’una guia temàtica, senyalització específica, obres de rehabilitació i treballs documentals que l’Ajuntament espera desenvolupar en anys successius amb la línia d’ajudes del Ministeri de Defensa. Carrió ha mostrat la satisfacció de comptar en aquesta subvenció, ja que “dóna la possibilitat de recuperar, mantenir i transmetre la memòria de Dénia, potenciant el seu reconeixement”.