El grup parlamentari de Compromís ha demanat una comissió d’investigació a les Corts per esclarir què va passar a l’incendi que es va declarar al Parc Natural del Montgó el passat 11 de setembre, així ho ha anunciat el diputat Juan Ponce en la seua visita a la zona afectada a les Rotes.
Segons ha assegurat Ponce, en aquest incendi s’han posat en evidencia les mancances i retallades en prevenció de la Generalitat Valenciana en els últims 20 anys. “El pla de prevenció d’incendis vigent és el de 1998, i no s’ha fet cap modificació des d’aleshores, tampoc en el Montgó. Estem parlant de mancances molt importants que haurien pogut evitar aquesta catàstrofe, la major dels últims anys pel que fa a repercussions ecològiques”, ha expressat el diputat. El diputat de Compromís ha destacat també que en l’àmbit local, Dénia no compta amb cap pla de prevenció ni d’autoprotecció, on s’hauria d’especificar com es fan els desallotjaments.
Des de Compromís demanen saber si l’actuació dels mitjans d’extinció i la coordinació es va fer com calia, vol saber també quina repercussió tindrà el fet d’haver utilitzat aigua de mar per a apagar les flames i preguntarà també què farà el govern valencià a partir d’ara. “Hi ha moltes coses per aclarir i molts aspectes en els quals cal treballar per a evitar que un desastre així no es torne a produir”, ha manifestat Ponce. El diputat ja ha registrat una bateria de preguntes a la mesa de les Corts, exigint respostes a la Conselleria de Medi Ambient.
El regidor de Compromís per Dénia, Josep Crespo, ha acusat la falta de planificació i prevenció durant l’incendi i recalca la importància de saber què va passar exactament per tal que no es torne a repetir. Crespo insta a l’alcaldessa a exigir recursos al Consell per tal que es facen les inversions que no s’han fet durant vint anys. “Cal que l’alcaldessa faça també un poc d’autocrítica i reconega que les coses no s’han fet bé, no ens val que ara destine una quantitat de diners de l’Ajuntament per a la causa, el que cal és que pressione a València per tal que ens envien els recursos que fan falta per a evitar un nou desastre”, ha declarat Crespo. El portaveu de Compromís per Dénia es pregunta com, després d’un any de sequera, en el qual el risc d’incendi era tan elevat, no s’han pres les mesures pertinents, i més després de l’avís que el passat mes de maig ja va patir el Montgó per la zona de Jesús Pobre.
El coportaveu de Compromís per Dénia, Rafa Carrió, ha explicat que ja durant el mes d’agost Compromís ja va demanar un pla de treball d’actuació en cas d’incendis i per això el que ara demana és la convocatòria d’una comissió específica en l’àrea de governació en la qual estiguen present totes les forces que van actuar en l’incendi.
A la visita de la zona afectada de l’incendi a les Rotes han assistit també representants de Compromís de la Marina Alta, així com també el coordinador del grup parlamentari de Compromís, Dimas Montiel i la coordinadora de polítiques Sectorials de Compromís, Maria Josep Ortega. set2014 003set2014 001premsaincendi2set2014 007