L’acord entre UE i el Marroc perjudica la nostra agricultura

El regidor del BLOC a l’Ajuntament de Dénia, Josep Crespo, ha presentat una moció que anirà per urgència al ple ordinari de febrer demanant que es rebutge el nou acord d’Associació entre la Unió Europea i el Marroc al ser clarament perjudicial per a l’agricultura valenciana.

El nou Acord d’Associació entre la Unió Europea i el Marroc, aprovat pel Parlament Europeu i el Marroc, allibera totalment l’entrada de taronges i hortalisses procedents del regne alauita i augmenta el contingent de clementines als mercats europeus. L’acord millora les condicions d’accés als mercats europeus de determinades fruites i hortalisses marroquines que són competència de les nostres, la qual cosa suposa majors dificultats en el futur per als productors de la Comunitat Valenciana.

Aquest acord contempla la liberalització total dels intercanvis, excepte per a sis productes sensibles (clementines, tomàquets, carbassons, cogombres, maduixes i alls) i la reducció del 30% del preu d’entrada a la Unió Europea per als préssecs, albercocs, nectarines i raïm de taula. Suprimeix així les barreres aranzelàries per a les taronges del Marroc i altres hortalisses, a més d’augmentar el contingent d’entrada d’alguns productes considerats sensibles com les clementines en un 35%, dels tomàquets un 39%, dels carbassons un 100%, del cogombre un 173% i de l’all un 50%. S’opta per la liberalització del comerç agrícola amb el Marroc sense realitzar cap estudi de l’impacte econòmic per als productors europeus de fruites i hortalisses ni preveure tampoc mesures de compensació per les conseqüències d’aquest acord.

Així, per tant, el BLOC demana al ple de l’Ajuntament que rebutge el nou acord d’Associació entre la Unió Europea i el Marroc al ser clarament perjudicial per a l’agricultura valenciana per la dura competència difícil de mantenir per als nostres agricultors per la falta de respecte al medi ambient i els costos de mans d’obra com a elements principals en la competència deslleial dels productes del Marroc i reclama el reconeixement i el respecte dels drets sindicals i l’aplicació d’una política proactiva de lluita contra el treball infantil com alguns dels requisits necessaris per a la ratificació d’un acord comercial amb el Marroc. I que, en cas de mantenir en vigor aquest acord, a calcular els danys que es fa a l’agricultura valenciana i a aprovar les indemnitzacions corresponents.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *