Compromís per Dénia ha llançat una sèrie de propostes del seu programa en matèria de cultura festiva. Els valencianistes aposten per crear un espai polivalent fixe en l’esplanada de Torrecremada que serviria per a la realització d’esdeveniments i activitats festives i culturals protegides de les inclemències del temps.

Segons ha declarat Rafa Carrió, candidat a l’alcaldia per Compromís “el teixit associatiu i festiu de Dénia fa temps que reivindica no sols un museu fester, sinó també un lloc fixe on poder realitzar tota la classe d’esdeveniments de cultura festiva, i amb eixe objectiu projectaríem un espai públic on pogueren celebrar-se des de presentacions falleres, exposicions, entrega de premis, o sopars populars, entre altres”. A més dels usos festius, proposen que “podria servir com a centre de congressos per a la seu universitària”. 

L’espai seria, segons ha comentat, “a l’estil del Prado d’Ondara o les naus del Parc Central de València, amb salons adaptables a les necessitats dels esdeveniments, encara que el projecte es consensuaria amb les associacions i es sotmetria a un concurs d’idees”. Des de Compromís consideren este lloc com el més idoni, per tractar-se d’una zona accessible, àmplia, amb aparcament, pròxima al nucli urbà però també a les naus festeres del Polígon.

Altres propostes de Cultura Festiva 

Valen Alcalà, candidat en la llista de Compromís, ha especificat també algunes de les propostes en l’àrea de cultura festiva. En el sentit d’habilitar i millorar espais per a les associacions festives, Alcalà ha concretat que Compromís adequarà l’espai fester actual en les naus del Polígon, amb boques d’incendi, neteja, i asfaltat dels voltants, així com organitzant l’aparcament “donat que és una zona de molt d’ús social i manca de seguretat i neteja”.

A més a més, el candidat ha apuntat que es crearia una mesa de treball per estudiar problemes i llançar actuacions conjuntes amb artistes locals, sector fester i ajuntament; s’establiria un Pla d’agilització de llicències per a coordinar i facilitar els tràmits burocràtics i les llicències amb associacions festives; així com un reglament específic per a la convivència del veïnat amb les diverses festes locals per a evitar possibles problemes futurs. 

Per altra banda, Compromís considera que es podria impulsar encara més les quintades i els quintos en la Festa Major per tots els barris, tindre un espai central d’encontre i una programació fixa de Nit de Música en valencià. Suggereixen també, estudiar la creació del 20 de març com a festiu per a posar en valor la nit de la cremà. I al respecte de la Festa de Moros i Cristians, decorar els recorreguts per on discorren les entraetes i desfiles durant la festa d’agost, ornamentant carrers, comerços i balcons, amb la implicació de veïns i comerciants “tal com es fan en les fires medievals en algunes ciutats”.

Per la seua part, Maria José García, número 2 de la llista, també ha comentat que cal promoure encara més la sostenibilitat i el compromís de l’activitat festiva amb la lluita contra el canvi climàtic, “per això establirem una delegació de Medi Ambient en l’àmbit fester que s’encarregue de coordinar, premiar i incentivar-la en este àmbit”.

Per últim, Carrió ha recordat que “a partir de la setmana que ve anirem presentant propostes de les diferents àrees provinents de les aportacions ciutadanes, les sectorials i de les diferents reunions obertes, amb unes presentacions obertes a la ciutadania a la nostra seu”. I ha volgut assenyalar que “el nostre programa és el més participatiu, obert i accessible, ja que estarà obert fins al final a les propostes de ciutadania i associacions, podent assistir a les presentacions a aportar, però també enviar-nos la seua proposta a través de les xarxes socials @compromisdenia, al correu electrònic [email protected] o el WhatsApp 658717850”.