Des de Compromís per Dénia, volem mostrar la nostra disconformitat amb la moció d’Alcaldia sobre càrrecs electes en règim de dedicació exclusiva i la fixació de les retribucions, indemnitzacions i dietes dels membres de la Corporació. O el que és el mateix: amb la pujada de sous, en alguns casos excessius, dels regidors i regidores de l’Ajuntament.

Entenem que cal dignificar la política, el treball que suposa, i som partidaris d’uns sous dignes en tots els àmbits. Però eixe treball al servei dels ciutadans no s’ha de veure menyspreat per accions incoherents o interessades. És a dir, ens sembla que amb aquesta mesura s’atempta contra la imatge que té la política en la societat, i tira a la basura el treball que hem fet estos quatre anys demostrant que una altra forma de fer política era possible, una política al total servei dels ciutadans, des de la humilitat i l’honestedat.

Entenem també que organismes com la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies) recomane, i repetim, recomane, una escala salarial per alcaldes i regidors segons poblacions superior a la que percebíem alcalde i regidors en la passada legislatura. Però no deixa de ser una recomanació i cal sempre tenir en compte les realitats concretes de cada municipi, que inclouen deutes, sentències a pagar o necessitats.

Entenem que una pujada de sous era necessària, atenent a que a partir de juliol hi haurà un increment salarial pactat en l’administració pel bon resultat del PIB, una vegada aquest pujara del 2,5%. Així ha sigut i l’equivalent d’aquesta xifra correspon a un augment del 0,25% del salari, segons un comunicat de la Secció sindical del Ayto de CCOO. Però no sabem si la pujada per al PSOE és diferent, doncs sembla que se’ls ha oblidat el 0 i la coma de davant del 25%.

Sí, en concret l’alcalde s’ha pujat més del 23% el sou (de 43.249 a 53.000 euros bruts anuals), així com els quatre regidors alliberats amb dedicació exclusiva, també amb més del 23% (de 40.606 dels tres regidors a 50.000 euros bruts als quatre regidors). A més a més, ara incorporen una dedicació al 50%, que cobrarà 25.000 euros anuals, s’incrementen els límits màxims per assistències (de 1.500 a 2.000 euros per als assistents a Juntes), així com als topes dels membres amb delegacions especials i l’oposició, i altres pujades concretes en l’apartat de personal de confiança.

Aleshores, el que no entenem, en primer lloc, quina és la diferència entre esta legislatura i l’anterior, o l’excusa que presenten ara per a alliberar a una persona i mig més, i pujar salaris, quan compten amb un regidor més (en total són 12).

És que guanyar unes eleccions és motiu per a premiar als regidors? O és que ara que són més persones a repartir la feina, necessiten més diners i comoditat?

On està l’austeritat? On està la coherència dels compromisos complits? On està el compromís del PSOE en el seu “Manual del Bon Govern? On està un dels punts de l’Acord de Governabilitat que signarem junts que establia que “els càrrecs de confiança i els regidors alliberats s’ajustaran a les necessitats i accions de govern” amb que vam disminuir el número d’alliberats, el personal de confiança i ens baixarem el sou un 10%?

És que ja no queden sentències que pagar? És que ja no queden accions que realitzar als carrers o per les persones? La realitat és aquesta, en 2015 amb nosaltres vam demostrar que estàvem en política per a fer política, i no per a viure de la política, baixant-nos el salari. I ara el PSOE realitza aquesta mesura des de la seua majoria absoluta. Recordem que en premsa ens va dir que “Compromís ha d’entendre que ens ha votat el 48% de Dénia”. Esperem que eixe 48% entenga ara quina és la lògica d’aquesta pujada. I la lògica no és altra que aprofitar-se del poder per a utilitzar “la pràctica del rodillo”.

Per altre costat, no podem deixar de preguntar-nos, una vegada aprovat el Pressupost de 2019, de quin apartat del mateix van a agafar aquesta quantiosa pujada, ja que ara hauran de realitzar una modificació del crèdit. S’atreviran a dir als ciutadans amb propostes, queixes o necessitats que “no hi ha diners per a fer això o lo altre”? També voldríem saber si l’alcalde, a més de cobrar aquesta quantitat, s’assignarà el sou corresponent a Aigües de Dénia. Està per veure.

El que tenim molt clar, és que les grans coalicions equilibren, són eficients i estableixen mecanismes i filtres. Que nosaltres ens vam apretar el cinturó, perquè tocava, i perquè havíem de demostrar que el nostre únic interés és treballar per les persones i per Dénia. Estem a favor de la dignificació del treball i la política. Si es treballa s’ha de cobrar. Però no d’aquesta manera.

Sabem que queda molt per al 2023, i que el PSOE confia en que la gent tinga poca memòria. Però el poble és sobirà tots els dies i ens encarregarem de que no s’oblide d’aquesta data, ni d’aquest fet, quan a partir d’ara parlen d’austeritat, gestió econòmica o que la prioritat són les persones.