Dénia celebra des d’aquest mes fins a abril del 2017 la commemoració del 125 aniversari del naixement d’un dels seus fills més il·lustres: Antonio Montón Corts, el tenor Cortis, paradigma de l’escena operística nacional i internacional durant les primeres dècades del segle XX. Per aquest motiu, la Regidoria de Cultura ha preparat un projecte amb tota una sèrie d’activitats per posar en valor la figura del tenor. Hi han col·laborat també els departaments d’Alcaldia,Turisme i Festes, Amics de l’Òpera de la Comunitat Valenciana, la Diputació d’Alacant, familiars del tenor, agents musicals de la ciutat i altres entitats i particulars.

El programa s’estendrà durant tot l’any, tal com ha explicat Rafa Carrió, amb actuacions de difusió, divulgació i commemoració. En primer lloc, amb la confecció d’un logotip de l’efemèride i les seues aplicacions en diferent material promocional; amb celebració d’activitats culturals per divulgar la figura i obra del Cortis i per últim, amb actes commemoratius com el que tindrà lloc el 12 d’agost, dia del seu naixement.

Alguns dels actes de caràcter divulgatiu, tal com ha explicat Carrió, són una campanya escolar organitzada per la Biblioteca Municipal per al pròxim curs, que inclourà la difusió d’un quadern didàctic i el desenvolupament d’una campanya d’animació lectora per a l’alumnat de Primària, així com la publicació, promoguda per l’Arxiu Municipal, d’un conte sobre el Tenor Cortis.

Durant la tardor, es realitzarà un cicle de conferències organitzades per Cultura, en les quals intervindran experts en la figura del tenor: el seu biògraf Francisco Vercher Grau; el músic Josep Cendra i Piera, artífex de la celebració del centenari de Cortis en 1991; el director de l’Agrupació Artística Musical de Dénia durant l’etapa 1978-1996; Javier Monforte, president de l’Associació d’Amics de l’Òpera de la Comunitat Valenciana i Iñigo Gorri, un dels seus membres.

Al mes de març de 2017 s’inaugurarà, en el Centre d’Art l’Estació, una exposició homenatge organitzada pel Museu Etnològic de la ciutat, amb fons municipals i material cedit per la família i altres col·leccionistes particulars com Javer Pérez Carrió.

Javier Pérez Carrió, Rafa Carrió i Vicent Grimalt
Javier Pérez Carrió, Rafa Carrió i Vicent Grimalt

Però, a més a més, totes estes activitats es complementaran amb més de vint concerts protagonitzats per artistes de projecció internacional com el tenor José Manuel Zapata durant la XXVII Setmana Internacional de la Música, dedicada a Cortis. També ho faran formacions locals com l’Orfeo de Dénia i l’Agrupació Artística Musical, i comarcals com l’Orquestra de la Marina Alta.

Durant l’Agrupació Artística Musical de Dénia, dedicarà el seu concert de la Santíssima Sang del mes de juliol a Cortis, acompanyada pel Cor Navarro Reverter, que hi ha rescatat entre els seus arxius 24 partitures d’òperes escrites per Cortis, inèdites i sense orquestrar, en l’adaptació de les quals ja està treballant el professorat del conservatori perquè puguen ser interpretades durant l’any.

Rafa Carrió s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta programació, així com la tasca exercida pels departaments socioculturals que dirigeix: Arxiu, Arqueologia, Biblioteca i Cultura.  També ha agraït a la família del Tenor i a totes les associacions, grups i particulars la col·laboració i disposició per fer possible aquest gran reconeixement.