La conferència de Compromís, impartida pel professor d’economia, debat sobre les mancances de la ciutat construïda i els reptes dels pròxims anys.

Dénia necessita acabar les infrastructures històriques que li falten (claveguerams, vials de descongestió de les Marines, la ronda perimetral i altres serveis bàsics per a la ciutat), però també cal que inicie un camí per equiparar-se a la resta de municipis europeus que viuen del turisme i treballen per convertir-se en ciutats intel·ligents i innovadores.

Aquestes són algunes de les conclusions recollides en la darrera conferència organitzada per Compromís per Dénia i protagonitzada per Joan Carles Cambrils, professor del Departament d’Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València. L’acte, celebrat el passat divendres a la sala de reunions del restaurant Amazing, va aconseguir reunir als representants dels diferents actors econòmics i socials de la ciutat (Aethma, Cedma, Jovempa, Assocació de Promotors, ecologistes, docents, creatius, autònoms…).

Cambrils explicà que des de 2008, amb l’esclat de la crisi, molts governants parlen de canviar el model de producció però a hores d’ara ningú ha fet res. El professor apuntà algunes de les claus que s’estan aplicant al vell continent com ara l’estratègia Europa 2020, per al creixement de la UE en deu anys. “En un món en transformació, volem que la UE tinga una economia intel·ligent, sostenible i integradora. Concretament, Brussel·les ha establert, per al 2020, 5 ambiciosos objectius en matèria d’ocupació, innovació, educació, integració social i clima/energia”.

Respecte al cas concret de Dénia Cambrils recordà que hi ha més de 26.000 vivendes que estan buides a la capital comarcal (13.587 sense usar i 12.507 utilitzades durant poc de temps a l’any). El professor les va definir com a “unitats de producció”, com a “fàbriques” i en aquest sentit apostà perquè li donem rendiment i productivitat buscant fórmules per ocupar-les.

Diferents membres del públic van reivindicar el final dels governs inestables a Dénia, que han estat incapaços de traure endavant els diferents projectes per culpa dels trencaments de pactes, mocions de censura o males gestions. El candidat a l’alcaldia per Compromís, Rafa Carrió, posà de manifest l’objectiu de tornar a governar Dénia amb trellat i unió, i sense les picabaralles dels darrers anys que han deixat la ciutat paralitzada.

“El repte de la ciutat construïda Dénia passa pel canvi en les relacions de producció, l’intercanvi de bens i serveis, el canvi en les relacions socials i el canvi tecnològic. Tots aquests moviments són grans i per tant necessitarem un horitzó de 15 o 20 anys per a imaginar la ciutat”, manifestà Cambrils. “I més tenint en compte que encara no ens hem llevat el xip de la “febre de l’or” viscuda amb la construcció a finals del segle XX i els primers anys del XXI”.
L’expert en economia i turisme demanà més educació per a les pròximes generacions perquè les idees innovadores es queden als nostres pobles i ciutats i servisquen per forjar un futur òptim i pròsper per a tots.DSCN4424 DSCN4431