No és la primera vegada que Compromís per Dénia denuncia que la Inspecció Tècnica dels Vehicles és més cara al País Valencià que a la resta de l’estat però ara és un informe de la mateixa Generalitat el que confirme la inutilitat de la sonometria que encareix el servei. Sobre això Josep Crespo demana que es retire aquesta prova i que els valencians deixen ja de pagar més del que els pertoca per llei.
Ha sigut elportaveu adjunt de Compromís, Fran Ferri, el que ha desvetllat l’informe tècnic de la Generalitat que estableix que la prova d’emissió sonora, que encareix la ITV és inútil i s’hauria d’eliminar.
La prova de sonometria instaurada pel govern del PP l’any 2004 només és obligatòria per als cotxes matriculats en el territori valencià. L’existència d’esta prova ha provocat que els vehicles valencians no puguen passar la ITV en estacions de fora del País Valencià, ja que podrien ser multats ací en no tindre passada la sonometria. La revisió de les emissions sonores ha tingut un preu d’uns deu euros fins abril de 2014 en què el Consell l’abaixà fins els vora tres euros. El preu de la sonometria se suma a la resta del cost de la ITV, cosa que ha encarit la inspecció obligatòria de vehicles en el territori valencià fins situar-nos els darrers anys com l’autonomia on més car ha sigut passar-la.
A través d’una petició parlamentària de documentació, Ferri ha tingut accés a l’Informe Tècnic sobre la modificació de tarifes de la Inspecció Tècnica de Vehicles que el Consell aplicà el passat mes d’abril. En este informe, elaborat pel Servei de Qualitat i Control Industrial, Vehicles i Metrologia de la Subdirecció General d’Indústria, es suggereix l’eliminació de la prova d’emissió sonora de les ITV.
La raó, segons este informe, per eliminar la sonometria és què dels estudis realitzats “es dedueix que la inspecció mecànica de la ITV detecta pràcticament la mateixa quantitat de vehicles defectuosos que la inspecció sonora, o dit d’altra forma, l’experiència ve a concloure que els vehicles que presenten anomalies en l’emissió sonora, ja són detectats en la prèvia inspecció mecànica”, s’indica literalment a l’informe.
Segons l’informe, la mateixa Generalitat reconeix que en els darrers deu anys s’ha regalat 150 milions d’euros a les empreses que gestionen les ITV que hem pagat els valencians i valencianes.
“Cada vegada hi ha més proves que indiquen que el que ha hagut darrere de la instauració de la prova de sonometria ha sigut la intenció del Consell de beneficiar al màxim a les concessionàries de les ITV. Estem davant d’un altre negoci milionari per a uns pocs que els valencians hem pagant molt car i que ha perjudicat greument la competitivitat de sectors com el del transport, una estafa que el govern del PP no està disposat a tallar d’una vegada”, ha expressat el regidor de Compromís per Dénia, Josep Crespo.