El regidor de Compromís a l’Ajuntament de Dénia, Josep Crespo, ha presentat una moció en la qual es demana la modificació de la llei de telecomunicacions pel que fa al paper dels ajuntaments, segons ha explicat, aquesta llei aprovada al Congrés gràcies als vots de PP, PSOE i CIU “deixa els ciutadans desemparats i lleva tota la competència als ajuntaments”.
La nova llei general de telecomunicacions facilita a les operadores l’expropiació forçosa de terrats particulars i altres propietats privades i públiques per a la col•locació d’antenes de telefonia mòbil quan resulte necessari per a la instal•lació de la xarxa i no hi haja un altra alternativa tècnica o econòmicament viable.
En l’anterior llei ja constava la figura de l’expropiació forçosa, però amb prou feines tenia rellevància i en la pràctica era impossible aplicar-la si els ajuntaments s’oposaven. Ara sí que l’han posat en valor, i a més han despullat de competències als municipis, ja que aquestes xarxes són considerades determinacions estructurants, pel que són obres d’interès general, i estan al mateix nivell que un hospital o que una carretera.
A partir d’ara, tampoc serà necessari que els ajuntaments atorguen llicències municipals d’obres i d’activitat perquè les companyies puguen instal•lar les antenes, ni tampoc caldrà realitzar estudis d’impacte ambiental, ja que n’hi haurà prou amb que el Ministeri de Indústria hagi aprovat prèviament un pla de desplegament o instal•lació de xarxa en el qual es contemplen aquestes infraestructures. Les companyies només estan obligades a presentar una “declaració de responsabilitat” en la qual certifiquen que compleixen els requisits exigits per la nova llei.
Per tot això, el grup municipal Bloc-Compromís demanarà que l’Ajuntament de Dénia rebutge la modificació d’aquesta llei i que inste al govern espanyol a modificar la llei de manera que permeta als ajuntaments formar part del procés d’instal•lació d’antenes, per garantir d’aquesta manera mecanismes de defensa de la ciutadania davant de les companyies de telefonia.