El regidor i portaveu de Compromís per Dénia, Josep Crespo, ha presentat una moció per la recuperació del deute històric de l’estat amb el País Valencià acumulat per l’infrafinançament autonòmic durant 2002-2012.
De fet, el el grup Compromís en les Corts Valencianes va presentar a final de l’any 2013 una Proposició de Llei de recuperació del deute històric, en la qual planteja que es cree una comissió mixta del Consell i les Corts per a negociar amb l’Estat el pagament d’un deute xifrat en 13.449 milions d’euros.
Aquesta iniciativa proposa que el mecanisme de compensació del deute a les arques públiques valencianes es negocie amb el Ministeri d’Hisenda i es concrete abans de l’entrada en vigor del nou sistema de finançament autonòmic.
Compromís recorda en la moció que l’informe de la comissió d’experts de les Corts va quantificar en 13.449 milions d’euros l’infrafinançament patit pels valencians durant el període 2002-2012, una xifra que ha sigut avalada també per l’Alt Consell Consultiu.
Compromís considera que és urgent una actuació immediata que reconduïsca la situació cap a la solució dels greus problemes financers de la Generalitat, i ha considerat que la supervivència de l’autogovern passa per la recuperació del deute històric i un nou sistema de finançament autonòmic.
A més, recorda que la Generalitat té un elevat deute públic, i que el principal creditor és el Govern de l’Estat, mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Pla de pagament a proveïdors.