El síndic de Compromís, Enric Morera, va oferir el passat divendres una conferència a la Casa de Cultura de Dénia que portava per títol “Per un concert econòmic responsable”, davant vora 200 persones que ompliren el saló d’actes. Prèviament Morera havia mantingut una reunió amb els representants de l’economia local de Dénia a l’Hotel Costa Blanca, per explicar el projecte de Compromís i escoltar les necessitats dels empresaris locals.
L’essència de la proposta passa per què la Generalitat recapte tots els impostos directes a través d’una Agència Tributària Valenciana, dels quals retindria l’import íntegre del seu pressupost i l’import corresponent al pagament de les inversions territorialitzades. Després faria una transferència a l’Administració central en concepte dels serveis que presta.
Segons les dades que aporta Compromís els valencians som la desena autonomia en renda per càpita però els tercers a l’hora de contribuir, també el País Valencià és l’únic territori amb PIB inferior a la mitjanaespanyola que paga a altres en concepte de solidaritat.
L’alternativa de Compromís és el concert econòmic responsable, l’única via efectiva i sostenible cap a l’autonomia fiscal plena en un estat descentralitzat. Un nou model de finançament que assegure l’autonomia de la hisenda valenciana mitjançant la sobirania fiscal compartida.
Resum:
Les quatre propostes de Compromís:
1- La recaptació i gestió per part de la Generalitat de tots els tributs que es generen al País Valencià mitjançant una agència tributària pròpia.
2- La capacitat normativa plena sobre els tributs sense altra limitació que les directrius comunes que s’establisquen amb la Unió Europea i l’Estat.
3- La capacitat financera en funció de els competències assumides per cada nivell de govern
4- Un mecanisme de negociació i revisió del pacte, del Concert, sobre la base de la relació bilateral per renovar-ne o modificar-ne el contingut.
IMG_8457

IMG_8451G

IMG_8444