El portaveu del Bloc-Compromís i regidor a l’Ajuntament de Dénia, Josep Crespo, ha presentat una moció per al pròxim plenari instant a l’equip de govern perquè inicie els procediments per a declarar la prohibició d’espectacles amb animals salvatges i ordenar l’adaptació de les ordenances municipals per tal de no permetre’n l’entrada ni la instal•lació al terme de Dénia i rebutge l’exhibició d’animals als circs.
Si s’aprova aquesta moció suposarà que Dénia es convertiria en un dels pocs municipis de tot l’Estat Espanyol en declarar aquesta prohibició i adaptar les normatives municipals a aquesta nova petició.
Per a Josep Crespo “l’administració ha d’afavorir i potenciar les conductes cíviques i de respecte de la ciutadania cap al nostre entorn natural, i han d’inculcar als nostres fills els valors d’empatia i de respecte cap a les altres persones, ja que els circs només ajuden a que els més menuts vegen els animals com un simple objecte de diversió, als quals se’ls pot dominar i explotar”.
Per aquest motiu, en la moció es critiquen les males condicions a què estan sotmesos els animals que es desplacen de circ en circ i afegeix que, el circ més prestigiós del Món és el Cirque du Soleil, canadenc, que no utilitza animals en les seves exhibicions. El Gran Fele, companyia valenciana dedicada tradicionalment al circ tampoc no usa animals en les seves exhibicions.
Nombrosos països i ciutats de tot el món han prohibit o restringit la presència d’animals en els circs. La instal•lació de circs que exhibeixin animals exòtics en els seus espectacles està prohibida a moltes ciutats com Barcelona, Lleida i Girona, així com a la major part de països europeus.
La implantació d’aquesta prohibició va suposar per la ciutat de Barcelona un augment del 25 % en la taquilla d’aquests espectacles, ja que el “buit” que van deixar les actuacions on s’utilitzaven animals va haver de ser substituït per una oferta molt més positiva i molt més rendible, tant per al circ com per als seus treballadors.