Al plenari extraordinari d’aquesta setmana en el que s’aprovava de manera inicial el pressupost per a l’any 2013, el portaveu del grup municipal Bloc-Compromís de Dénia, Josep Crespo, va mostrar la seua disconformitat amb els pressupostos i va votar en contra. Entre diversos motius, que no l’únic, el regidor va criticar que el departament de Normalització Lingüística es quede sense un euro, quan l’any anterior disposava de 15.000 euros per a campanyes.
Davant d’aquesta crítica, el regidor d’hisenda Vicente Chelet es va afanyar a contestar dient que si li assegurava el seu vot a favor, ell es comprometia a realitzar campanyes per la llengua en altres departaments com ara comerç, cultura o turisme. Josep Crespo, sorprés per aquesta resposta, explica: “No és aquest l’únic motiu pel qual votaré en contra, ja que també pense que no són uns pressupostos austers els que no retallen res en partides de protocol, premsa o en càrrec de confiança”.
A més a més, el regidor nacionalista és conscient de què la resposta de Chelet són només paraules que res tenen a veure en la realitat. “És molt trist que es comprometa a realitzar campanyes pel valencià només si votem a favor dels pressupostos, això demostra la poca predisposició que aquest equip de govern té per promoure i cuidar la nostra llengua”, afegeix Crespo.
Per al grup Bloc-Compromís, la promoció de la llengua ha de ser part del dia a dia i s’agafa a les declaracions de Chelet per explicar que la llengua hauria d’estar en totes les àrees. “Si les coses es feren bé, no caldria que hi haguera una partida expressament per a aquest tipus de campanyes, però com sabem com fan les coses PP i CU en qüestió de la llengua, nosaltres exigim que es comprometen per escrit a treballar pel valencià”.
És trist que en els temps que corren encara hagem d’estar reclamar una cosa tan bàsica com l’ús de la nostra llengua, ja m’agradaria a mi poder estar per altres coses, sobretot en temes econòmics, però considere fonamental defensar el valencià dels atacs continus que rep de part d’aquest equip de govern format per PP i CU”, ha sentenciat Josep Crespo.
El Bloc-Compromís no ha parat de lluitar per què es normalitze la situació del valencià però les seues crítiques mai han arribat a bon terme, “ens vam queixar quan vam estar mesos sense tècnic de normalització, considerant-t’ho una falta de respecte, i ara que n’hi ha una persona per desenvolupar les tasques de promoció, defensa i difusió del valencià, ara no té ni un euro per a treballar”.
De fet, després de les reiterades denúncies i crítiques d’aquest grup per la despreocupació de l’equip de govern en matèria lingüística, la pàgina web de la regidoria de comerç, http://www.deniashopping.denia.es/ continua encara sense incloure el valencià, i està tota en castellà i en anglès. Crespo, ja ha demanat diverses vegades a l’equip de govern que es tanque aquesta pàgina que està en desús i totalment fora de lloc.

Menys càrrecs de confiança
D’altra banda, tal i com va remarcar en el plenari i ha dit en altres ocasions, el portaveu del Bloc-Compromís, Josep Crespo, després de veure inclosos en els pressupostos l’elevat cost dels càrrecs de confiança, demana que s’eliminen i que es baixen el sou els polítics. “Són els polítics els primers que han de donar exemple a la ciutadania, i no poden dedicar-se a retallar en benestar social, i continuar actuant com si no passara res”. Crespo demana que una volta s’eliminen els càrrecs de confiança, “triats a dit i sense concurs previ”, es reorganitze als treballadors de l’ajuntament per ocupar eixos càrrecs.