“La Dénia que volem és: una Dénia que dialoga; una Dénia viva, verda, i sostenible; una Dénia culta i saludable; i una Dénia inclusiva i per a les persones”. Així enumerava ahir Rafa Carrió, candidat a l’alcaldia per Compromís, els eixos del seu programa electoral “La Dénia que volem”, feta amb “la força del diàleg”.

Els valencianistes van aprofitar ahir en el seu últim cafè obert abans de l’inici oficial de la campanya precisament per a dialogar sobre alguns aspectes del seu programa, fet públic el passat dilluns, així com per a seguir recollint propostes de cara a integrar-les en aquest, ja que segons han estat insistint: “el nostre és un programa participatiu, obert i accessible fins al final, de fet hi ha uns QR en el document enllaçats a les xarxes socials per a fer comentaris, aportacions, així com continua obert el WhatsApp 658717850 i el correu [email protected] per a rebre-les”, va dir Valen Alcalà, candidat de l’equip.

Volem una Dénia que dialoga

En aquest apartat destaca el fort paper que els valencianistes volen donar a la veu i vot dels ciutadans i ciutadanes. “Reactivarem tots els consells sectorials i eines participatives: la participació i el diàleg serà transversal a totes les polítiques”. També té lloc el port de Dénia “continuarem exigint i treballant per un Port Autònom, convocant primer l’Espai Port-Ciutat”; o els barris de Marines, Montgó i Rotes “Dénia és molt més que el seu centre i consensuarem amb aquests barris un Pla d’inversions anual per a totes les actuacions necessàries, entre altres”. La Xara i Jesús Pobre apareixen esmenats per a “donar-los més autogovern, ja que són pobles amb capacitat de gestionar i decidir”.

Volem una Dénia viva, verda i sostenible

El model de ciutat pel que aposta Compromís és una Dénia referent en eficiència energètica i transició ecològica, q protegeix l’entorn, l’agricultura i la pesca, les platges i els animals; amb una forta aposta per la lluita contra el canvi climàtic, impulsant les energies renovables, més educació ambiental i més zones verdes (com la del Bosc Diana o fer zona verda el pàrquing darrere del Costa Blanca). En aquest sentit, fan referència a la seua priorització de fer més carrers per a les persones, però amb solucions al dèficit d’aparcament amb el pàrquing sobre les vies del Tram, amb un transport públic eficient i connectat i una mobilitat sostenible que facilite l’ús de la bicicleta.

També parlen de fomentar el treball i una ocupació de qualitat i estable “amb mesures que salvaguarden els drets dels treballadors i treballadores”. Segons Compromís això passa per diversificar l’economia, treballar per un turisme de qualitat tot l’any i protegir el nostre comerç local. “Som molt més que sol, platja i gamba”, diuen, i per això volen emprendre més ajudes, obres i activitats dinamitzadores al sector primari i industrial; impulsar el valor de la cultura i l’entorn natural com atractius turístics, “amb una taxa turística que ens ajude a millorar els serveis públics”, i un compromís a realitzar més campanyes, bons i suport al xicotet comerç i al Mercat.

Una Dénia culta i saludable

En aquest eix es descriu l’aposta valencianista per fomentar als productors i artistes locals amb un pla estratègic del consell de Cultura, les iniciatives per posar en valor el patrimoni cultural, la llengua valenciana o la cultura festiva (com és la creació d’un espai multifuncional a Torrecremada); l’aposta per l’FP i la cultura universitària.

També parlen de l’esport i la salut, amb la voluntat de treballar per fer més i millorar espais esportius, un pla director, reactivar la Festa i el Consell de l’Esport o crear iniciatives d’atractiu turístic com pot ser “Dénia, ciutat del Running”.

Una Dénia inclusiva i per a les persones

“A Compromís treballem per garantir drets, valors, posant en el centre de les polítiques a les persones, i així ho han demostrat les nostres conselleries al Botànic”. En aquest sentit, fan referència a seguir treballant per finalitzar els projectes del Pla Edificant i Pla Convivint, en matèria d’educació i serveis socials, com són els centres educatius pendents, el nou conservatori, o la nova residència, el CEEM i el CRIS. A més a més, parlen de beques per a estudiants i augment de les places de 0 a 3 anys.

També es comprometen a garantir més professionals de psiquiatria i psicologia coordinats amb els serveis socials, i a garantir de forma objectiva espais per a les associacions sense ànim de lucre. Joves, majors, igualtat i LGTBI+ també tenen iniciatives al programa. I per últim, garantir l’habitatge, un dels compromisos més forts pels que vol treballar l’agrupació. 

Compromís ha anat desgranant apartats del seu programa, però es pot descarregar íntegre en la pàgina denia.compromis.net.

Últim cafè obert

Rafa Carrió va descriure el programa com “ambiciós, i molt complet, però realista: som molt de complir el que diem, per això en el nostre programa trobareu propostes reals, i el primer que farem si governem serà consensuar els projectes, negociar-los i aconseguir finançament”. Carrió va afegir que “nosaltres no estem venent fum a ningú, principalment perquè no estem governant i no podem encarregar projectes o iniciar licitacions, però si comprometre’ns.”   

Este serà l’últim cafè obert que realitza el col·lectiu “un canal participatiu més dels quals hem habilitat per posar-nos a disposició de la gent de tu a tu”. Ja en període de campanya l’agrupació estarà recorrent els barris “de pam a pam”, i de manera fixa en taules informatives en les següents dates i localitzacions:

  • Junt al Mercat, els divendres al matí 12 i 19 de maig.
  •  En la plaça Arxiduc Carles de vesprada, el dijous 18 i 25 de maig.
  • En el mercat de Torrecremada, dilluns 22 de maig.
  • Plaça Valgamdeu, dimecres 24 de vesprada.