Compromís per Dénia ha presentat una moció a l’Ajuntament davant l’alarmant pujada del 27% del preu de la llum, instant al Govern d’Espanya a què frene l’especulació energètica amb el control del preu de la llum i el gas, i més, donada la crisi econòmica i sanitària.

El preu de la llum ha patit una gran pujada els primers dies de 2021, “especialment perversa perquè coincideix amb l’onada de fred causada per la borrasca Filomena que ha assolat tot el territori de l’Estat, inclòs al País Valencià”, ha explicat Rafa Carrió, portaveu municipal.

“Estos dies tots hem necessitat més consum energètic i d’això s’han aprofitat companyies energètiques, les quals, cal recordar, no sols es beneficien dels diners de la ciutadania directament de la seua factura, sinó que també ho fan a través dels diners públics mitjançant subvencions i ajudes al sector, són per tant dependents de l’Estat i de les arques públiques” ha assenyalat l’edil.

Per això, es demana a les administracions públiques que estudien la viabilitat de la creació d’una empresa pública energètica que afavorisca la competència del sector i beneficie a les persones consumidores, així com reforçar encara més les polítiques d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic, la generació distribuïda i les Comunitats Energètiques locals.

A més a més, l’actual vicepresident segon del Govern, des de l’oposició, deixava clar en el seu moment que el Govern pot impedir este tipus de pujades desproporcionades, i regular el preu o part d’ell. A principis de mes Joan Baldoví i Carles Mulet, representants de Compromís al Congrés i al Senat, respectivament, ja van denunciar aquesta pujada injustificada i van recordar que el govern si té la capacitat de regular la pujada. “És, aleshores, el moment de complir la paraula i acabar amb esta l’especulació que llança a milers d’economies familiars a la pobresa energètica”.