Les propostes han sigut enviades a l’equip de govern per al seu debat en la comissió especial interdapartamental.

Compromís ha presentat una bateria de propostes a l’equip de govern per a incloure i debatre durant la Comissió especial interdepartamental que tindrà lloc el pròxim dimecres, i que va servir per a posar en marxa algunes de les mesures extraordinàries de suport a les empreses, famílies i persones amb motiu de la crisi en el primer Estat d’Alarma.

Segons ha explicat el portaveu de Compromís, Rafa Carrió “la comissió va ser una eina per a consensuar i anar tots a una molt favorablement. Ara davant les noves circumstàncies cal que compartim i sumem noves fórmules per a garantir la supervivència de l’economia local” postil·lant que “s’han de garantir les possibilitats i les garanties tècniques i jurídiques, però en situacions extraordinàries també es requereixen mesures extraordinàries i voluntat política”.

En aquest sentit, una de les mesures de nou proposades, i que ja va ser sol·licitada durant el primer Estat d’Alarma tant per Compromís com pel PP, és la suspensió del pagament de taxes d’ocupació de via pública de taules i cadires al sector de l’hostaleria, en aquest cas se sol·licita que siga també durant l’any 2021. “Creiem que aquesta és una fórmula més fàcil per als afectats que la bonificació al pagament de la taxa que es va posar en marxa per a aquest any, i és possible modificant de forma transitòria l’ordenança com han fet molts altres municipis com València, Castelló, Xàbia, Elx, Benitatxell, Elda, entre altres, per a ajudar a este sector en un moment complicat”.

A més a més, ha instat a què es coordine amb AETHMA una atenció personalitzada a cada situació concreta, així com a facilitar l’adaptació temporal de les llicències d’establiment d’oci nocturn per a què puguen funcionar com a cafeteries o bars diürns. També proposa l’ajuda directa a les parades i bars del Mercat que no poden desenvolupar la seua activitat.

Quant al sector comercial, ha instat a què “es desenvolupe l’aparador comercial online que es va consensuar en la comissió, i que es faça urgentment, facilitant la infraestructura tècnica de venda online i a domicili en cas d’un nou confinament”, ha dit Carrió. De cara a la temporada comercial nadalenca i posterior, el document també proposa  campanyes especials creant i coordinant una xarxa d’influencers locals que posen en valor les compres als comerços; subvencionar xecs de consum amb descomptes; ajudes directes al lloguer d’establiments comercials, tant a arrendataris com arrendadors, al desenvolupament de TICs, i a la reforma d’instal·lacions en matèria de seguretat; així com coordinar amb associacions locals el servici a domicili gratuït de compres en el comerç local per a gent major.

Referent a ocupació i economia, es planteja realitzar una diagnosi de l’impacte econòmic de la COVID19 a nivell local de cara a redistribuir els recursos del pressupost 2021 i reafirmar una Pla de reactivació econòmica local a mitjà/llarg termini. Tanmateix, s’insta a continuar amb les ajudes socials, i amb ajudes directes a PYMES i autònoms, així com impulsar ajudes per a la digitalització de les xicotetes empreses, i el foment del teletreball a nivell públic i privat amb ajuts per a dotar de les ferramentes a les empreses que ho sol·liciten. A més a més, i en una línia més a llarg termini, exposa que “seria interessant convocar la Mesa d’Ocupació per a consensuar la lluita contra l’economia submergida i l’ocupació irregular, posant en marxa mecanismes per a garantir i incentivar una contractació formal del personal, sobretot en hostaleria i comerç, oferint ajudes i distintius nous a les empreses”.

En matèria cultural i educativa, es proposa la creació d’una finestra única de Cultura per a l’atenció i assessorament del sector cultural i la dotació d’ajudes econòmiques directes, “així com posar al seu abast assistències per a reinventar-se en períodes de dificultat”. Així, una opció seria subvencionar plataformes a organitzacions i associacions locals que vullguen oferir cultura, cursos i formació diversa d’activitats culturals en línia. També ha dit Carrió “cal reorientar les subvencions a les associacions festives per al 2021 i que puguen adaptar la seua programació a la nova realitat, així com garantir, quan siga possible, que els grups i empreses locals i comarcals protagonitzen la programació cultural presencial de l’any que ve”.

Per últim, i en un apartat més polític, s’insta a institucionalitzar un dia a l’any per a retre homenatge a totes aquelles persones que han lluitat en primera línia, així com a les víctimes i al personal mèdic. “Una vegada passe aquesta pandèmia, tots voldrem oblidar-la, però no hem d’oblidar mai a tots aquells que estan contribuint amb responsabilitat a pal·liar els efectes, no hem d’aplaudir sols quan la cosa va mal, sinó recordar sempre la importància que té la salut i un sistema públic de sanitat” ha conclòs el valencianista. En aquesta mateixa iniciativa, s’insta a organitzar un concurs cultural on es puga participar fent una exhibició de diferents manifestacions artístiques per a commemorar el dia.

Estes i altres mesures es poden consultar en el este document.