El lliurament dels premis tindrà lloc el divendres 23 de novembre, a les 20 hores, en la sala Jauja de Baleària

Compromís ha donat a conéixer quins seran els guardonats dels Premis de la Tardor 2018, després del període de votació de propostes realitzades pels militants i simpatitzants del col·lectiu.

Jaime Higueras, més conegut com a Jimmy, ha estat triat en la categoria individual  “per la seua extensa labor social i el seu paper al capdavant de l’associació Condenados al bordillo” ha explicat Vicent Català, secretari local. “Jimmy té un extens currículum, dedicat al món de l’esport i al treball d’integració de persones amb discapacitat, però és especialment reconegut per la seua personalitat generosa i solidària, i estimat per la seua lluita diària per a fer d’este món un lloc més digne” ha manifestat Català.

Pel que fa al premi col·lectiu, ha sigut la Falla Districte Marítim Baix la Mar la més votada entre les propostes, “donat que és exemplar el compromís de l’entitat amb la cultura, la llengua, la igualtat i el territori, visible amb les nombroses iniciatives realitzades des de fa molts anys”.

L’acte d’entrega dels guardons serà, com els darrers anys, a la sala Jauja de l’Estació Marítima de Baleària, el divendres 23 de novembre a les 20 hores. Enguany tindrà un caràcter especial per tractar-se del 25 aniversari del naixement dels premis, els quals es van crear amb l’objectiu de reconéixer el treball i la labor de promoció cultural, mediambiental i social de persones i col·lectius del nostre territori.

Els premiats 

Jaime Higueras Jimmy és mestre i educador d’Educació Física des de 1992, havent impartit diferents cursos i disciplines esportives en instituts arreu de tot el territori nacional. En Dénia, destaca el seu paper com a professor en l’IES Maria Ibars o en el grau d’Educador Social en la UNED de Dénia. Ha treballat també com a preparador físic de Triatló, Ioga, natació o basquet, entre altres; però és especialment reconegut pel seu paper coordinant projectes en sectors desfavorits i encapçalant iniciatives de voluntariat tan importants com és l’associació Condenados al Bordillo, de la qual és President i Fundador.

Va ser en 2001 quan va fundar esta associació que lluita per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat, així com tracta de sensibilitzar a la societat i suprimir barreres. Dins del seu voluntariat, es treballa l’esport adaptat i es realitza una tasca social que implica a institucions i societat des de diferents vessants. Alguns dels seus projectes són el Tapis PROA en Raquel Payà, “Crecer jugando”, “Somos capaces”, l’Escola municipal d’esport adaptat, “Queremos salir”, la Sala Multisensiorial, i diversos tallers amb l’objectiu d’assolir la incorporació al món laboral de persones amb diversitat funcional.

Jimmy ha impartit diversos cursos i ponències de conscienciació i formació relacionades amb la discapacitat, la inclusió i l’esport adaptat, i ha sigut públicament reconegut amb guardons com són: el Premi Jose Marsal Caballero 2009 a la labor social; el premi CAM a la Solidaridad Obra Social 2009; Premi al treball amb voluntaris en l’Escola d’Esport Adaptat per l’Ajuntament de Dénia en 2011; o el Premi Especial de la Regidoria d’Esports en la Gala de l’Esport 2018.

La Falla Baix la Mar va començar la seua marxa al món faller l’any 1947 i des d’aleshores ha mostrat un gran interès per la cultura en totes les vessants: espectacles musicals, activitats teatrals, llibrets de falla, lectures, promoció de danses, etc. Per exemple, el grup de teatre “El Desficaci” va nàixer en el sí de la Baix la Mar, interpretant sempre obres escrites en valencià.

Sempre activa en la promoció i ús de la llengua, la Falla ha organitzat lectures en valencià, i ha sigut mereixedora en nombrosos exercicis del Premi a la Promoció que atorga l’Ajuntament de Dénia, a banda d’altres guardons per la seua activitat fallera i presentacions. El seu llibret constitueix un clàssic dins del món faller.

Altres activitats consolidades són les jornades gastronòmiques; les activitats del 9 d’Octubre; el taller Dansada de Dénia -que des de 2011 té com a finalitat promoure i recuperar la dansada típica deniera-; o les jornades culturals al casal del Carrer Pont. Amb la cultura com a fil conductor de tot allò que fan, ha posat en marxa l’organització de monòlegs, i cedeixen el seu casal per a l’exposició de pintors, escultors i artistes d’arts plàstiques.

Però l’associació va més enllà, i ha estat molt activa en la realització d’accions que reivindiquen la igualtat de la dona i la lluita contra la violència de gènere, unint-se al Pacte Valencià contra la violència de gènere, la creació de la delegació d’igualtat de la comissió marinera, xerrades, o la integració en el Consell de les Dones, entre altres. Per això, l’Ajuntament de Dénia va atorgar el primer premi d’Igualtat 2016/2017 a la comissió.