Un centenar de persones es van congregar anit a la sala Jauja de Baleària per a gaudir del lliurament dels Premis de Tardor que organitza Compromís. Uns premis que, en la seua vint-i-quatrena edició, van reconèixer la trajectòria cultural de l’escriptor de Beniarbeig, Tomàs Llopis, i del grup de música Aspencat.

A l’inici de la vetlada, es va projectar l’audiovisual de Joan Bernat Pineda, The Guardian of Paradise, consistent en una videoinstal·lació formada per dues projeccions que presenten una al·legoria del primer desterrament de la història: Adam, Eva, i el dimoni al paradís. L’obra va estar guardonada amb el primer premi de videoart a la IV Biennal Internacional de les Arts d’Esmirna (Turquia).

Després, la literatura i la música van ser les protagonistes d’un acte, conduït per Agustí Serra i Marta Escortell, que va comptar amb representants del món de la cultura i de la política. Especialment, durant el mateix, van intervenir el director de Política Educativa de la Generalitat, Jaume Fullana, i el president d’Acció Cultural del País Valencià, l’escriptor i sociòleg Joan Francesc Mira.

Va ser aquest últim qui va rendir un homenatge molt emotiu i personal a la figura de Tomàs Llopis, exaltant la seua amistat, i destacant el seu compromís cívic amb la cultura valenciana; així com la creativitat, la sensibilitat, la generositat i la bondat com qualitats que l’han acompanyat tant en la seua trajectòria professional com en la seua vida personal.

Durant l’acte, es va projectar també un vídeo en el qual personalitats de l’àmbit cultural de la comarca properes al premiat -com Elvira Cambrils, Antoni Prats, Josep Nadal i Pau Banyó- van destacar els valors i talents de Llopis com a docent, rapsode recitador, escriptor, articulista, poeta, i dinamitzador cultural. Va ser descrit com “un mestre que crea escola”; “un home que ha dedicat amb concòrdia la seua vida a l’escriptura, l’ensenyament i la divulgació de la llengua i la cultura valenciana”; i “un dels referents culturals de la Marina Alta més destacats dels últims 30 anys”.

Un Llopis molt emocionat va arreplegar el socarrat (obra de Joan Mascarell), de mans del secretari local de Compromís, Vicent Català. El guardonat es va mostrar molt feliç de rebre el premi individual “Miquel Tomàs Perelló” i va voler agrair totes les mostres d’afecte. Durant el seu discurs va incidir en la necessitat de “reivindicar l’ús de la llengua en tota la seua riquesa” fent menció a alguns referents de la història cultural valenciana, apel·lant a què “tots els valencians se senten orgullosos d’eixe passat polític i cultural”. També va apuntar que “és hora de reivindicar i fer una nova política, basada en el diàleg, el pacte i els acords, perquè sols així anirem a favor nostre”.

De la mateixa manera, la presentació del premi col·lectiu a Aspencat va comptar amb un vídeo en què van participar figures properes al grup, com són: Josep Nadal (diputat i cantant de la Gossa Sorda), Joel Gilabert (del grup Meteor), Joan Gregori (promotor i representant) i Vicent X. Contrí (periodista). Aquests van descriure l’essència de la formació, nascuda a Xaló, com “un grup que ha barrejat, amb diversos estils de música i missatges poètics i reivindicatius, un sol producte que ha traspassat fronteres” i que, a més a més, “s’ha convertit en exemple i referent musical de la Marina i el País Valencià”.

Per la seua banda, el xaloner Jaume Fullana, va intervenir per a posar èmfasi en el fet que Aspencat “ha sigut més que un grup de música, ha sigut part d’un moviment cultural que ha posat veu a tota una generació crítica amb la situació social i política del territori”, i que, alhora, “ha obert camí a nous grups de música en valencià a l’apostar per expressar la nostra forma de ser i de sentir en un context en què les condicions no afavorien l’eclosió de la música en la llengua pròpia”.

En aquest sentit, va valorar positivament el panorama musical i cultural actual, recordant la imminent obertura de la nova RTVV, Àpunt, “que restituirà un servei públic essencial per al poble valencià, i que serà l’encarregada de promoure, posar en valor i difondre la música feta per la nostra gent”.

Rafa Carrió, regidor de Cultura i Educació de Dénia va ser l’encarregat de fer el lliurament del premi col·lectiu, que van arreplegar 8 components d’Aspencat. Tal com va declarar Kiko Tur, vocalista de l’agrupació, “vam concebre la música com una eina per posar damunt la taula tot allò que créiem que era injust”. Van dedicar el premi, molt agraïts, “a tota la gent de la Marina que es dedica cada dia a treballar per fer una societat millor, i per construir un País Valencià més lliure, viu, feminista i combatiu”. Així, va descriure el context polític actual “com un moment d’apoderament en què cal alçar la veu i reivindicar a Madrid el finançament just que ens pertoca”.Finalment, Vicent Català va voler agrair, en nom de tot el col·lectiu, l’assistència dels presents, així com a Baleària, per fer possible la celebració de l’acte en les seues instal·lacions.

Més fotografies al facebook de Compromís