Després de la polèmica viscuda sobre la representació dels Reis Mags, l’alcalde, Vicent Grimalt, i el regidor de Compromís, Josep Crespo (en representació de la regidora de Festes, absent per motius personals) s’han reunit amb el president de la FEMMIC i amb els representants de les capitanies de Moros i Cristians 2017 per aclarir la situació i el malentès públic suscitat. Després de l’encontre, l’equip de govern comunica que:

El departament de Festes és l’organitzador de la cavalcada de Reis Mags que se celebra en la nostra ciutat, i com a tal treballa per a garantir que siguen els xiquets i xiquetes els principals i únics protagonistes.

Per aquest motiu, des del departament es van posar en marxa uns criteris en la desfilada perquè la representació dels Reis Mags d’Orient no es desvirtue ni perda l’essència que fa que els nostres menuts visquen una nit plena de il·lusió. Així, un dels principals criteris, implantats ja l’any passat per tal d’acostar-se més a la realitat, va ser que Baltasar fóra representat per una persona de color, en lloc d’estar pintada com havia estat el cas els darrers anys.

No obstant això, l’Ajuntament s’ha vist sorprés pel debat sorgit al carrer al voltant de la idoneïtat o no del fet que una dona puga representar el paper de Rei mag en la cavalcada de Dénia. Principalment perquè la decisió encara estava pendent de resoldre’s en una reunió, convocada a celebrar-se hui dimecres amb els implicats de la Federació i les capitanes mora i cristiana.

Com a conseqüència del debat social suscitat, l’Ajuntament ha decidit començar a elaborar una normativa que regule la desfilada del 5 de gener de 2018, amb dos objectius: garantir que no es pose en perill la il·lusió i l’entusiasme que viuen eixe dia els milers de xiquets i xiquetes de Dénia i; facilitar, mitjançant un sorteig obert a tota la ciutadania, que qualsevol denier o deniera que vulga puga representar un paper tan important per als nostres menuts, independentment de la seua classe social, sexe o pertinència a qualsevol associació o entitat de la ciutat.

Pel que fa a la cavalcada del 2017, l’Ajuntament seguirà respectant el sorteig realitzat per la FEMMIC que representarà la carrossa d’un Rei. Per això, la capitania guanyadora del sorteig serà l’encarregada de decidir quines persones estaran dalt de la carrossa com a Rei i acompanyants, independentment del sexe, esperant que siguen conscients del paper que representen davant de la il·lusió dels nostres xiquets i xiquetes, únics protagonistes d’aquesta festa.