“La cultura es el ejercicio profundo de la identidad”
Julio Cortázar

 

 

 

Amb l’inici de la nova legislatura, les sectorials de Compromís s’han posat en marxa per a plantejar propostes culturals per als pròxims quatre anys en els que estarem governant per a les persones. Ahir va ser el torn de la sectorial de Cultura, en la que es va decidir fusionar les de Cultura i Educació, que en moltes ocasions caminen juntes i que, a més, en aquest cas, conformen les delegacions del regidor de Compromís, Rafa Carrió, present ahir en la reunió.

Aspectes com, quina és la cultura o les cultures que s’impulsaran des de Compromís, quina serà la política cultural de l’Ajuntament i quins valors lingüístics, socials, culturals i identitaris es promouran. Tot això encaminat a fer una nova política que, si bé té que tenir en compte que no es poden realitzar canvis radicals d’un dia per a l’altre, no serà una política continuista i que caiga en la inèrcia. Compromís s’ajustarà als canvis d’una manera progressiva, tenint present les idees del col·lectiu a l’hora d’estudiar molt bé cada programa cultural, atenent als plantejaments i temps d’actuacions que requereixen les següents categories:

1. Patrimoni: material (edificis, restos arqueològics, escultures, quadres…), i immaterial (gastronomia, danses…)
2. Activitats participatives: cursetes, activitats d’associacions, etc.
3. Les manifestacions culturals: música, teatre, cinema, fotografia, art, etc.

A banda de la divisió programàtica, es recolliren les següents propostes concretes:

– Rehabilitar l’antic escorxador municipal com a centre multicultural i sales d’estudi
– Rehabilitar les cases dels Ferroviaris del Saladar com a Museu Comarcal d’Història
– Rehabilitar la Casa Valero Palma per a espai cultural alternatiu a l’actual Casa de la Cultura, prevista en el Pla Confiança.
– Millores en el Castell de Dénia que inclouria recuperar la porta d’entrada directa per Fora Mur i la cimentació d’una Església gòtica.
– Fer un catàleg de Recursos patrimonial, incloent recursos desconeguts o no valorats, com ara el cementeri dels anglesos o el poblat ibèric de la Punta Benimaquia, per tal de conéixer el potencial de Dénia, prioritzar actuacions i protegir aquells recursos que, no podent rehabilitar-los en un termini curt, siga necessària una actuació immediata per tal que no es desbaraten.
– Proposta de crear una APP que informe puntualment de la programació cultural, activitats, etc., d’una forma àgil i pràctica.
– Involucrar Escoles, acadèmies, etc., en la programació cultural.
– Estudiar la possibilitat de subscriure un concert amb la GVA dins del programa CulturArts.
– Constituir el Consell de Cultura
– Estudiar i promoure la ruta dels Riu-Raus.

Aquesta ha sigut la primera Sectorial de Cultura de la legislatura, i amb molta il·lusió s’han perfilat temes que seguiran desenvolupant-se per a convertir-los prompte en realitats. La cultura és motor econòmic, tant en l’àmbit local, comarcal, com de país. Però a més, la cultura, és el que fa persona al ser humà.