((article publicat al Canfali Marina Alta, dissabte 05/07/2014))

No vaig a descobrir ara i aquí un fet inqüestionable: el Castell de Dénia és el monument històric de la nostra ciutat més visitat. Però l’estimada fortificació compleix altres funcions més enllà de les museístiques, arqueològiques o històriques. També es tracta del gran jardí que tenim al cor del nostre poble. Un pulmó verd on els deniers i les denieres podem passejar, recòrrer les murades, gaudir de les vistes i empapar-se del nostre passat. També és un reclam per al turisme (la nostra principal activitat econòmica). Un atractiu més per als visitants que es complementa (després de conèixer-lo) amb un bon berenar, dinar o sopar.
Des de Compromís ens sorpren que els horaris de visita siguen tan reduïts (ara en juliol i agost de 10 a 13’30 i de 17 a 20’30h). I més si tenim en compte que s’ha obert una cafeteria junt al Palau del Governador i que en els darrers anys –i per part de diferents administracions– es fa un esforç econòmic per mantindre el recinte arquitectònic.
Els teòrics del Turisme ens han repetit en nombroses ocasions que cal desestacionalitzar l’oferta, ser flexibles i buscar noves fórmules. Si qualsevol persona passeja pels grans jardins tancats del nostre país comprendrà el què volem demanar. A València, per exemple, els jardins obrin a l’hivern a les 9 i tanquen a les 18 hores (sense interrupcions al migdia) i a l’estiu no tanquen fins les 21 hores. No entenem com a Dénia es tanca el Castell a les 13’30 hores. Tampoc sabem quin sentit ha tingut obrir una cafeteria que ha de convidar als clients a anar-se’n quan estan fent-se el refresc, després de pujar a peu fins al cim de la muntanya.
Any rere any la Delegació de Cultura i tots ens felicitem de l’increment de visites que hi ha a la fortalesa (més de 40.000 persones visitaren l’interior del monument en juliol i agost de 2013). Tan deficitari és contractar a una altra persona per a que mantinga el Castell obert cinc hores més? I tot quan el dia s’allarga a partir de la primavera?
No seria bo per a l’ajuntament i la ciutat potenciar més les visites i crear més llocs de treball (amb la cafeteria, amb el punt de venda d’entrades, amb les visites guiades…)?
Tan complicat és?
Des de Compromís apostem per incrementar el capital turístic, històric, laboral i econòmic de Dénia. Hem de tindre clar el què volem per al castell. Hem de saber què és el millor per a Dénia. L’economia local no està per a perdre oportunitats.

Rafa Carrió