El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en les Corts d’una petició de creació d’una Comissió d’Estudi per a la reconversió del sector de la construcció.
Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, en esta comissió, experts en la matèria, representants de l’administració i els grups parlamentaris valoraríem les mesures a adoptar perquè la construcció torne a ser un sector de creació d’ocupació de qualitat.
Compromís considera que este debat s’ha de realitzar sota els criteris d’eficiència energètica i mediambiental, establint els principis rectors d’un pla de rehabilitació i de reconversió ecològica del parc de vivendes, que reduïsquen la nostra dependència energètica i revitalitzen l’economia a través d’un sector fonamental com és el de la construcció.
Compromís opina que el discurs oficial planteja que la crisi econòmica ha colpejat durament a la construcció com a sector industrial, obviant que la mala gestió d’este sector ha sigut clau en l’aprofundiment de la crisi en el nostre territori. Josep Crespo creu que amb la reconversió d’este sector a Dénia es tornaria a crear ocupació,
És per açò que des de la coalició es considera necessari analitzar els canvis legislatius i l’enfocament pressupostari que ha d’oferir-se al Consell perquè altere el seu model i invertisca en un altre model de construcció basat en la rehabilitació sostenible i l’eficiència energètica, assumint els principis de l’Estratègia Europea en l’àmbit de la Construcció, arreplegats com a manament en la Directiva 2010/31/CE del Parlament Europeu.
El sector de l’edificació representa el 40% del consum energètic total de la Unió Europea. Resulta evident la necessitat de reduir tal consum mitjançant la rehabilitació i reconversió ecològica de l’edificació. Així, la Directiva té per objecte promoure l’eficiència energètica dels edificis, i l’eficiència energètica integrada dels edificis.
Segons s’apunta des de Compromís, la pròpia Directiva disposa que els edificis existents, quan són objecte de treballs de renovació importants, han de beneficiar-se d’una millora de la seua eficiència energètica. Quan són d’instal•lació nova, se substitueixen o modernitzen, tant els sistemes tècnics de l’edifici com els sistemes de calefacció, aigua calenta, climatització i grans instal•lacions de ventilació, que també han de complir els requisits en matèria d’eficiència energètica, mitjançant entre d’altres la aplicació dels principis de bioclimatisme a l’edificació.
“El que proposa Compromís és treballar de cara a aconseguir comptar amb edificis quasi autosuficients en consum d’energia, cosa que donat el preu de l’energia i la inexistència de fonts pròpies, seria de gran interès per als valencians i valencianes, a la vegada que aconseguiríem revitalitzar un important sector econòmic”, ha explicat Crespo.