El regidor del BLOC-Compromís per Dénia, Josep Crespo ha presentat dues mocions aquesta setmana per al proper plenari del mes d’abril al voltant de l’autopista AP-7. D’una banda, proposa que l’Ajuntament de Dénia done suport a una Proposició de Llei presentada per Compromís a les Corts en la qual es demana el rescat parcial de l’AP-7, i per l’altra, rebutja l’anunci de la Ministra Pastor d’alliberar només les autopistes del radi de Madrid, deixant el peatge únicament per les vies del Mediterrani.

La recuperació de l’AP-7 per a un ús lliure de peatges ha estat una antiga reivindicació de municipis, entitats veïnals i empresarials, que han vist com esta infraestructura viària condicionava les seues activitats i el seu desenvolupament sense rebre a canvi els beneficis que compensaren els desavantatges que suposa la seua existència. Des de fa dècades, aquest greuge comparatiu amb altres territoris de l’Estat ha estat un autèntic llast per a l’economia valenciana i un factor negatiu pel que fa a la mobilitat al llarg del territori valencià i, també, pel que fa a les comunicacions cap al nord. Per tant, la recuperació d’aquesta important infraestructura constitueix una reivindicació històrica que, malgrat tot, no ha estat estimada pels successius governs autonòmics i estatals.

El BLOC, mitjançant el seu grup parlamentari Compromís, ha presentat, recentment, a les Corts Valencianes una Proposició de Llei pel rescat parcial de la concessió en els trams de peatge de la infraestructura viària AP-7 que transcorre per sòl valencià. L’objecte de la Llei és la recuperació lliure de peatges i càrregues de l’AP-7 per al seu aprofitament eficient, així com per al rescat selectiu dels trams qualificats com a estratègics per la mobilitat interior del territori valencià. Aquesta Llei també proposa la creació d’un Fons per a la recuperació de la infraestructura viària AP-7 que es nodriria de forma acumulativa dels recursos que provenen de l’afectació del producte d’impostos estatals i autonòmics generats per les societats concessionàries d’autopistes de peatge; De les donacions anuals establides pels pressupostos estatal i autonòmic i dels recursos provinents de les societats concessionàries d’autopistes.

Per tot això, el regidor de Dénia, Josep Crespo, demanarà al plenari que donen suport a aquesta proposta de Compromís.

D’altra banda, demanarà en una altra moció que es rebutge el possible rescat per part de l’Estat de les autopistes del radi de Madrid a costa d’allargar les concessions de les autopistes de peatge del País Valencià i que es respecten els venciments de les concessions de les autopistes sense afectar els recursos del conjunt dels ciutadans del País Valencià. Açò ve donat arran de què la ministra del Govern Espanyol Anna Pastor ha manifestat la seua voluntat de rescatar les autopistes de Madrid i finançar el rescat allargant les concessions de les autopistes de Catalunya i del País Valencià, amb els greuge que això suposa de cost el als valencians i valencianes, que hauran de continuar pagant peatge durant més anys per rescatar el de Madrid.