El diputat per Compromís al Congrés, Joan Baldoví, s’ha reunit aquest matí amb el grup municipal de Compromís per Dénia i representants de l’Associació de Platges Nord per escoltar les reivindicacions d’aquests i transmetre directament les seues demandes al Congrés. La passada setmana totes les forces polítiques municipals signaven una moció conjunta que exigia al Ministeri la màxima acceleració i execució dels tres projectes de recuperació de les platges de Dénia, la paralització dels deslindes i la reformulació de la Llei i del Reglament de Costes.
Tal com ha recordat Rafa Carrió, portaveu municipal de Compromís, a més de la declaració institucional de l’Ajuntament, el grup es va comprometre a fer pressió a través dels seus representants al Congrés i al Senat “fent força perquè les reivindicacions dels veïns s’escolten al Ministeri” i per això, ha explicat, l’objectiu d’aquesta reunió.
Joan Baldoví ha recordat que una part fonamental de la feina dels diputats a Madrid hauria de ser “xafar territori i conèixer els problemes del territori al qual representem, veient de quina manera podem ser útils”. En eixe sentit, ha concretat tres compromisos que estan en la seua mà i una línia de treball conjunta amb l’associació veïnal. En primer lloc, i a curt termini, preguntar periòdicament al govern de totes les formes possibles en quin estat es troben els projectes de regeneració de les tres platges de Dénia, “projectes que mereixen un seguiment pel seu estat de paralització actual”.
En segon lloc, presentarà una proposta perquè es paralitze l’aprovació del Reglament de la Llei de Costes, “no pot ser que una cosa s’impose sobre el criteri de tots”, ha dit “abans d’actuar hem d’escoltar els interessos legítims de les persones afectades, les quals en molts casos tenen propietats, heretades de generacions anteriors, que de sobte passen a estar en una situació jurídica en l’aire”.
I per últim, ha avançat la presentació d’un projecte de Proposició de Llei per a treballar conjuntament amb la plataforma i donar-li cos jurídic, en el sentit de reformular la Llei de Costes perquè empreses, com les hidroelèctriques, també contribuïquen amb els seus alts beneficis a què les platges puguen regenerar-se. I és que, ha explicat que “eixes aportacions que barren les presses hidroelèctriques, de les quals obtenen beneficis, són precisament les que impedeixen que els sediments arriben a les platges”. “És legítim i responsable que qui comporta un dany ecològic contribuisca amb la seua reparació, i va en les directrius europees”.
Sebastián Alcaraz, vicepresident de l’Associació Platges Nord i les Deveses, ha agraït la presència del diputat i la ràpida actuació i atenció per a un tema que “és ja insostenible, perquè la inacció del govern amb els projectes de regeneració es suma a la no aportació de sediments que provoquen una regressió constant, i la resposta ha de deixar de ser deslindar”.
En eixe sentit, ha anunciat que està creixent la plataforma Mediterrània, amb el lema “Stop Ley de Costas” d’àmbit autonòmic, i amb la que es treballarà conjuntament la Proposició de Llei. Este projecte “sols acaba de començar, però ha d’arribar a les cambres legislatives, perquè sense la voluntat política seguirem com estem des de l’any 1988” ha assenyalat Antonio Luque, coordinador i portaveu de l’associació. El president de l’Associació de Platges Nord, Juan Rafael Moratal, ha conclòs que “estem parlant d’espais que mereixen protecció, no sols pel bé del patrimoni econòmic sinó pel bé del patrimoni ecològic”.