Compromís per Dénia insisteix en instar al govern a modificar el sistema de fixació del preu de l’electricitat així com exigeix transparència dels costos reals de producció, transport i distribució de l’electricitat. I ho fa de nou amb una moció que s’ha registrat recentment en l’Ajuntament i que espera comptar amb el recolzament i aportació de tots els grups.
El portaveu local, Rafa Carrió, ha explicat que “el canvi en la tarifa té una major incidència en el mercat regulat i els xicotets usuaris. Si les persones usuàries no realitzen una modificació substancial del seu patró d’ús de l’energia el resultat és un fort encariment, però què passa amb les activitats del comerç o les pimes? Què passa amb les persones que teletreballen o no poden modificar els seus horaris laborals?”. Per això, els valencianistes, que ja van presentar mocions el passat mes de gener en tots els ajuntaments per a frenar l’especulació energètica davant la pujada de la llum, exigeixen ara amb aquesta nova moció a prendre mesures adients per reduir l’impacte de l’increment de costos derivats del nou sistema de tarifació per als xicotets consumidors.
A més a més, l’agrupació considera que s’hauria de demanar a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència que investigue les causes reals de la pujada dels preus majoristes i amb urgència per revertir els abusos, així com revisar i modular les càrregues impositives, l’eliminació dels trams fixos i demanda que les persones usuàries paguen en funció del que consumeixen.
Cal recordar que l’1 de juny va entrar en vigor la nova estructuració de tarifes elèctriques com a conseqüència de les obligacions que imposa als estats membres l’aplicació de Directives europees, objectius entre els quals es troba estimular l’estalvi i l’eficiència energètica i l’implantació de l’autoconsum. No obstant això, des de Compromís consideren que “el govern ha de modificar la regulació per facilitar el repartiment d’energia elèctrica entre autoconsumidors compartits, millorar la compensació econòmica, i augmentar de 500m a 2km i de 100kW a 2MW la possibilitat de fer autoconsum compartit simplificat”.
I és que, segons Carrió “la lluïa contra el canvi climàtic exigeix una aposta clara per la producció distribuïda a partir de fonts d’energia no contaminants, i l’administració general de l’estat ha de promocionar el canvi de model energètic, com ha fet en l’àmbit de les seues competències el govern valencià mitjançant ajudes i regulacions, i com també des de l’administració local hem apostat amb majors bonificacions verdes en les ordenances fiscals”.
Per últim, la moció també insta a què s’establisca la prohibició de tall de la llum en habitatges en casos d’impagament com a conseqüència de les condicions de vulnerabilitat, fent una comprovació prèvia a qualsevol ordre de tall amb els serveis municipals competents.