“On està el meu tren?” denuncia el maltractament de l’Estat espanyol al nostre territori pel que fa a inversions ferroviàries i que demanda la transferència de les competències de rodalies a la Generalitat, així com una integració tarifària i un abonament únic per a tots els mitjans de transport.
Els diputats de Compromís a les Corts, Papi Robles i Josep Nadal, acompanyats també del diputat provincial Gerard Fullana, el portaveu de Compromís a Dénia, Rafa Carrió, i regidors i regidores de la Marina Alta, han presentat aquest matí enfront de l’Estació de Tren de Dénia la campanya amb l’objectiu de recordar a la ciutadania el lamentable estat dels nostres rodalies i reivindicar una vegada més la necessària connexió ferroviària entre Dénia i Gandia.
Com ha explicat Carrió “les comarques de la Marina i la Safor tenen el trist mèrit de conformar la regió europea amb més població sense connexió ferroviària”, assenyalant que “és absolutament anormal que fa 70 anys tinguérem una millor xarxa ferroviària que ara, en plena emergència climàtica, quan el tren és la millor alternativa verda i ecològica al cotxe, i més quan es volen implantar peatges a les carreteres”. Per a garantir aquesta connexió “reclamem voluntat política en nom de tota la comarca, estendre la línia C1 fins a Dénia, així com la recuperació del tren fins a Carcaixent, una forma de connectar també a la gent de la Marina amb les poblacions de les comarques centrals”.
Segons ha recordat el diputat pegolí, Josep Nadal, “els anys d’abandonament de la xarxa de rodalies contrasten amb la forta inversió que hi ha hagut en l’AVE en els darrers anys (10.400 milions d’euros), i és que al llarg de l’última dècada s’han compromès 3.400 milions per a inversions, dels quals només s’han executat 300.000 euros en rodalies”. Per això, ha explicat que “aquesta manca d’inversions ha provocat no sols cancel·lacions, retards, i un servei deficient, sinó que s’han perdut 12 milions d’usuaris en els últims 10 anys”.
Per la seua banda, Gerard Fullana, ha afegit que “estes cancel·lacions, retards i incidències del servei no es fan públics en els informes que presenta anualment l’empresa ni el Ministeri de Transport, i que és Compromís que amb les preguntes parlamentàries en Senat i Congrés han obligat a oferir les dades del servei”. A més a més, ha qualificat de “censura” el fet que Renfe i Adif han impedit que la coalició puga realitzar la presentació de la campanya ni la posada de cartells en l’interior de les diferntes estacions valencianes, i ha considerat “lamentable aquesta política d’opacitat d’intentar amagar la realitat del vergonyós estat d’un servei públic”.
La diputada Papi Robles ha explicat que “per tot això, exigim la transferència de competències de rodalies, juntament amb els diners per a gestionar el servei, per poder fer així les inversions que considerem necessàries”. Entre elles, es proposa “estendre i fer noves línies, perquè les comarques centrals del País Valencià requereixen d’una nova connexió, així com una ampliació i modernització considerable per a donar un millor servei”. A més a més, es defensa una integració tarifària i un abonament únic per a tots els mitjans de transport (tren, metro, tramvia, bus i bicicleta), coordinada per la Generalitat, perquè “sols així podrem aconseguir una xarxa de transport digna, verda, fiable i vertebradora que connecte i que siga una alternativa real al cotxe”, ha conclòs.
Aquesta campanya es pot consultar en el següent enllaç web https://trencancelado.com/