Durant la reunió interdepartamental Compromís proposarà una sèrie de mesures per a pal·liar la crisi del COVID19
Compromís ha registrat una moció en la qual proposa exigir al Govern de l’Estat que, durant l’exercici 2020, adopte les mesures oportunes per a eliminar la regla de despesa amb la finalitat que els ajuntaments amb superàvit de tresoreria puguen gastar-lo en inversions i fins i tot despesa corrent a través del pressupost ordinari, possibilitant que les entitats locals puguen invertir tot allò que consideren dels seus estalvis a polítiques de proximitat per a pal·liar la crisi sanitària, sociolaboral i econòmica provocada pel Coronavirus.
En aquesta moció registrada, que es debatrà en la Comissió d’Hisenda del pròxim divendres, també s’insta al Govern a establir un Fons de finançament Municipal directe igual que ha establert el Govern del Botànic, amb una distribució equitativa amb criteris objectius, i l’adopció de mesures oportunes per a facilitar que es puguen aprovar Ofertes Públiques d’Ocupació en funció de la realitat financera de les corporacions locals i no vinculades a la taxa de reposició, possibilitant la creació de noves places que permeten millorar els serveis municipals i consolidar l’ocupació.
Algunes propostes de Compromís per a la reunió
El portaveu del grup municipal, Rafa Carrió, avançarà el contingut de la moció durant la reunió interdepartamental amb tots els grups polítics, com una de les mesures proposades per a augmentar el Fons d’emergència municipal. Tanmateix, posarà sobre la taula que, en cas de suspendre la Festa Major, es destinen els recursos a este mateix fons municipal.
Per a destinar correctament el romanent de l’Ajuntament i els 281.950 euros del Fons de Cooperació local de la GVA, i complementar les ajudes provinents de les Conselleries, Compromís considera que l’Ajuntament deuria fer una diagnosi concreta de quin és i serà a curt i mitjà termini el mapa socio-econòmic de la localitat davant els efectes de la crisi, en coordinació amb AETHMA, CEDMA, Serveis Socials, etc., per a personalitzar les ajudes en el sector comercial i turístic, autònoms, empresaris i persones segons les necessitats particulars, i com sol·licitar-les i tramitar-les. Carrió planteja com a exemples de la destinació del recursos del Fons d’Emergència local que:
- Un 25% podria destinar-se als autònoms i PYMES obligats a tancar pel COVID19, i que hagen vist reduïts els seus ingressos en un 75%;
- Un 25% de la quantitat total per a ajudes directes a persones en situació d’emergència social (ajudes al pagament d’IBI, lloguer, vals de menjador…)
- Un 20% del total a ajudes a autònoms, PYMES i comerços que hagen tingut que cessar l’activitat durant el segon decret
- Un 15% en subvencions per a emprenedors;
- I un 15% per a altres despeses necessàries destinades a prevenció, educació, i ocupació.
Entre eixes despeses necessàries i complementàries, podria estar el finançament de proves/tests de COVID19, en coordinació amb la GVA, a tots els serveis essencials (Policia, Serveis Socials, personal de neteja, Residència) i fer-ho extensiu a la resta de societat segons el risc. També com a mesures preventives, “s’hauria de reactivar i intensificar la neteja de col·legis i instal·lacions esportives una vegada finalitze el confinament i comence l’activitat per a contenir el virus, ja que el contracte actual va molt ajustat a les necessitats previstes”.
En qüestions educatives, es formularà ampliar el número de tauletes per als estudiants “perquè, per una banda, hi haurà alumnes que ho necessitaran i no podran acollir-se al servei, i per altra, perquè no sabem si al proper hivern haurem de confinar-nos per un rebrot, i contribuiríem a garantir les classes online en cas d’un nou confinament”.
Referent a ocupació, una de les propostes serà destinar una quantitat a contractar a més persones en atur, i/o subvencionar a les empreses per a contractar a persones en atur que es dediquen a complementar els treballs que s’incrementaran amb la situació del COVID19. Quant a comerç, Carrió comentarà la possibilitat de crear una aplicació mòbil on apareguen tots els comerços de proximitat i de serveis a domicili, amb la seua oferta, i per a aportar liquiditat als comerços que hagen tancat, com ha fet Xàbia, realitzant compres per endavant.
Carrió vol recordar a l’equip de govern que durant l’última reunió de portaveus, Compromís va instar a l’equip de govern a què convocara un Consell d’Aigües per a pactar un ajornament dels rebuts d’aigua fins que finalitze l’estat d’alarma. “Pensem que és una mesura factible, que ja s’ha realitzat en altres municipis, tenint en compte que l’Ajuntament té el 67% de l’accionariat d’Aigües de Dénia” explica Carrió, “i estaria en la línia del que ha fet la Conselleria de Transició Ecològica paralitzant el cobrament de la taxa de sanejament d’aigües residuals CV (fixa i variable) fins que finalitze l’estat d’alarma. Per últim, es suggerirà la pròrroga fins a final d’any de les mesures excepcionals com la suspensió de taxes de mercats i d’ocupació de via pública per a l’hostaleria, entre moltes altres.
El portaveu valencianista recalca el total suport i predisposició de Compromís a l’equip de govern durant esta greu crisi.