Fullana: “Fins fa poc els pactes a la Diputació eren un intercanvi de cromos entre dos on sempre guanyaven els mateixos, ara Compromís propicia pactes amb pautes justes per a tots els municipis”
El diputat provincial de Compromís Gerard Fullana, junt a responsables del grup municipal a Dénia, Rafa Carrió i Vicent Crespo, han dut a terme avui una roda de premsa per a desglossar les principals ajudes que es deriven del decàleg pactat entre la coalició i l’equip de govern a la Diputació d’Alacant. El portaveu de Compromís a la Diputació ha destacat que el pacte “trenca el guió” ja que és una mostra que es poden arribar a acords entre pols ideològics contraris si es posa en el punt de mira aspectes concrets de benefici compartit pels pobles.
En aquest sentit, el portaveu del grup municipal de Dénia, Rafa Carrió, ha apuntat que aquest és un exemple de “la política útil de Compromís” ja que “per això estem en política: per a pactar, dialogar i arribar a acords justos pel bé dels ciutadans i ciutadanes”, així com que aquesta és “una prova més de la tolerància zero amb els excessos clientelars de les Diputacions”. A més a més ha volgut destacar i agrair el treball del diputat “sempre a prop de polítiques tangibles, al costat dels regidors i regidores i del municipalisme”, posant com a exemple la recentment aprovada Carta d’Alacant.
Segons ha explicat Fullana, el pacte inclou un primer punt pel qual la diputació és compromet a centrar les seues línies de subvencions en criteris objectius i concurrència competitiva, un fet -ha assegurat- que era “impensable fa 4 anys”. Fruit d’estos paràmetres s’ha pactat un fons que compensa la no presència de la diputació en els fons de cooperació municipal, i que a la Marina Alta implica augmentar la inversió fins als 3.104.000 euros i que també és diferencia per potenciar més els municipis menors de 20.000 habitants. “Preferíem que la Diputació entrara per fi als fons de cooperació de la Generalitat, però hem aprés també que no alçar-se de la taula pot compensar i en algun cas millorar la situació”. D’esta forma els municipis podran usar este fons a partir del mes de maig en general en obres de diferents tipus, a l’espera que el govern central determine si alça els vets a estes tipus d’inversions imposades pel govern de Mariano Rajoy. Compromís ha tornat a sol·licitar al govern de Pedro Sánchez que cumplisca amb el que exigia fa dos anys i permeta els pobles ampliar les inversions del romanent de tresoreria.
A més, la proposta inclou potenciar partides mediambientals respecte a l’exercici anterior sumant 6 milions d’euros a este propòsit, als quals opten per concurrència competitiva els 33 municipis de la comarca. Estes noves línies d’inversions exigides per compromís són:
– Inversions zones verdes: es duplica el pressupost fins als 2.000.000 d’euros (previsió 32 municipis amb un màxim d’inversió de 62.500 euros per municipi per concurrència competitiva).
- Pla d’Estalvi Energètic. 1.800.000 euros (33 municipis, màxim 60.000 euros per municipi, per concurrència)
- Pla de millores en masses forestals 500.000 euros.
- Pla d’inversions en plantació d’arbres 1.000.000 euros. (15-20 municipis, màxim 60.000 euros per municipi)
- Pla contra incendis: redaccions de plans i execucions de plans: 450.000 euros ampliables en successius exercicis pressupostaris
A més a més, l’acord inclou una partida inèdita en la Diputació: manteniment de centres educatius per als municipis de menor població. La partida es crea amb 150.000 euros i es mantindrà oberta condicionada a les peticions que es reben.
Fullana, ha destacat que el pacte demostra la carta de presentació de Compromís: “contundència en fiscalitzar per canviar les coses i a la vegada disposició al diàleg més enllà dels marcs ideològic”. Així ha remarcat que “els pactes que duia a terme el bipartidisme en la Diputació per repartir-se subvencions a dit estan superats per les denúncies al jutjat de Compromís, ara és interessant que pactem criteris, polítiques i no noms”. Alhora ha exigit a Ciudadanos i Partit Popular que “trien en quin costat volen estar, en el de l’odi on habiten tradicionalment on en el de la racionalitat i el diàleg on nosaltres estem disposats a parlar”. El diputat i regidor ha explicat que “urgeix trencar murs en política, fer oposició no només és criticar, és també que partits antagònics generem consensos en benefici de les persones. Si mirem l’historial del nostre grup a la Diputació trobarem molta energia en fiscalitzar i també esforç en buscar pactes”.
Un acord amb el punt de mira a la Marina Alta: llançadera pel tren, reactivació del consorci d’aigües, projecte de dinamització de les valls interiors de la Marina
L’acord té un apartat d’especial interés comarcal. El representant de la Marina Alta a la Diputació d’Alacant ha destacat la importància que “el govern de la Diputació haja signat un punt on es compromet a que l’arribada del tren a la comarca siga una prioritat, i on es compromet a assignar anualment inversions vinculades”. La primera d’estes inversions arribarà quan el ministeri de foment resolga les al·legacions corresponents a la ubicació exacta de l’estació, i consisteix a redactar el projecte de llançadera per optimitzar les comunicacions de cada poble amb dita estació.
Com ja s’ha fet públic l’acord inclou la sol·licitud de reactivació del consorci de la Marina Alta que l’anterior corporació del PP va abandonar, i alhora s’inclou el pressupost per redactar un gran projecte d’interconnexió dels pobles pertanyents a les valls d’interior de la comarca anomenat Tour Valls de la Marina.
Es pacten les bases generals de la transformació dels plans d’obres i serveis: El nou Pla Planifica.
Compromís va presentar en l’anterior legislatura el Pla Objectiva, una pla per aglutinar subvencions de la Diputació sota criteris objectius que garanteix un finançament just i autònom als pobles. A partir d’ací Compromís ha encetat un diàleg amb el departament d’infraestructures i el diputat corresponent per intentar apropar la realitat dels plans d’obres a esta òptica. El resultat de moment és assentar les bases d’un projecte que permet aglutinar una borsa objectiva de grans inversions que cada municipi coneix a principi de legislatura i de la qual disposa sense eleccions discrecionals i de forma autònoma. Tot i que Compromís creu que este pla podria arribar als 200 milions d’euros cada quatre anys, de moment el Pla Planifica s’està tancant en una xifra global d’uns 100 milions d’euros, dels quals a la Marina Alta li correspondrien aproximadament uns 20 milions d’euros. L’aprovació d’una òptica de repartiment nou que evite la discrecionalitat de saber si es concedix o no els grans plans d’obres també forma part del decàleg acordat.