El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro, s’ha reunit aquest matí amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt i el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, per a presentar el gestor mixt de Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) que la Conselleria té la voluntat d’implantar a mitjà termini. Julià ha assenyalat que el SDDR s’emmarca en la nova política de gestió de residus del Consell per a complir amb els estàndards que marca la normativa espanyola i europea en matèria de reciclatge.
El mètode, emmarcat en l’economia circular i present ja en països d’Europa i Amèrica del Nord, és una mesura ambiental que converteix el residu en recurs i fomenta noves activitats i ocupacions. Es tracta d’un sistema de gestió d’envasos que associa un valor a cada envàs perquè els consumidors obtinguen una tornada i es produïsca un impacte mediambiental positiu. Concretament, s’abonaran 10 cèntims de dipòsit en comprar el producte i es recuperaran en retornar l’envàs. El dipòsit d’aquest mètode està destinat a envasos d’aigua, suc, cervesa i refrescs en formats de vidre, pet, llandes i tetabriks, complementari a l’actual de recollida d’envasos en contenidors.
El procés comença amb els productors, que paguen un dipòsit a l’operador del sistema per cada envàs que posen en el mercat. Els comerços compren els productes i els seus envasos als productors. Aquests paguen el preu del producte més el dipòsit per cada envàs i també cobren als consumidors per l’envàs a l’hora de la compra, retornant l’import quan ho retornen. Els consumidors compren el producte envasat i paguen el dipòsit per cada envàs al comerç. Quan han consumit el producte, si retornen l’envàs en qualsevol comerç, se’ls retorna íntegrament el dipòsit pagat. Si el consumidor no ho fa, la quantitat queda en el circuit i ajuda a finançar el sistema. Per la seua banda, l’operador del sistema o gestor, retorna als comerços el que han pagat als consumidors segons rep les dades. Realitza una compensació entre els agents que intervenen en el cicle i, a més, s’encarrega de gestionar la logística, la recuperació i el flux econòmic entre els agents intervinents. Finalment, l’Administració Pública s’encarrega de controlar la transparència de les estadístiques i les dades de gestió, realitzant auditoria de comptes de tot el sistema.
Segons ha comentat Àlvaro “el sistema no té cap cost per al ciutadà i garanteix que tots queden en pau amb uns beneficis afegits”. Beneficis transversals per a tots els agents que intervenen “evitant que cada dia es continuen abandonant 5 milions de botelles i llandes, i es puguen incrementar unes 60.000 tones anuals addicionals de materials recuperats de qualitat que avui dia acaben en contenidors equivocats o dispersos pel medi” ha explicat el secretari. A més a més, ha ressaltat la importància del sistema per a l’economia i l’estalvi potencial d’aproximadament 40 milions d’euros anuals que suposaria per als ajuntaments valencians amb la baixada de taxes.
De moment, s’està realitzant l’estudi econòmic i preparant la cobertura legislativa a través d’un procés participatiu. La normativa, ha apuntat “estarà acabada en 2017 i l’objectiu és que després d’un procés d’adaptació puga començar a aplicar-se en 2018”.
Grimalt, ha mostrat el seu suport a la iniciativa del Consell. Per la seua banda, Crespo ha destacat que amb aquest sistema “es posa en valor la importància dels envasos, augmentat el percentatge de la recuperació dels mateixos, el reciclatge i el foment d’una economia verda”.