Compromís per Dénia ha presentat una moció, per al seu debat i aprovació en el pròxim plenari, de reconeixement i suport a tot el sector agroalimentari valencià, instant al govern espanyol a què defense a Europa els interessos del camp valencià, i amb mesures d’aplicació en els àmbits tant nacional com comunitari.
En la moció, es considera que la COVID-19 ha posat de manifest la importància de tenir un sector agrari viu. Eva Ronda, regidora de Compromís, ha apuntat que “hem de valorar i reconèixer al treballador agrari valencià la dignitat que en justícia mereix, i fer palesa la nostra clara voluntat d’ajut i col·laboració des de totes les institucions en què ens trobem presents”. En este sentit, ha afegit que “malgrat haver sigut la tercera comunitat autònoma en 2019 en el rànquing d’exportacions de productes agroalimentaris, s’han patit campanyes desastroses (com la de la taronja) i tractats de Lliure Comerç de la UE i tercers països que atempten contra la rendibilitat de les produccions agropecuàries valencianes”.
Per això, entre els acords de la moció, Compromís proposa l’arbitratge de les institucions per tal de fer efectiu un sistema retributiu més just per a les explotacions agropecuàries, així com demanar al Parlament espanyol que aprove una denúncia contra els tractats de lliure comerç que van contra la nostra agricultura. Cal recordar el Tractat en l’Àfrica Meridional, amb el que els valencians pateixen la competència deslleial de Sud-àfrica contra la citricultura valenciana; el tractat més recent amb Vietnam pel que s’introduirà sense aranzels en la UE arròs, “que és un cultiu mil·lenari i arrelat en la nostra identitat”; l’acord amb MERCOSUR, permetent l’entrada de carns i sucs de cítrics; o el de la PAC (Política Agrícola Comuna), que manté una distribució d’ajudes en benefici dels grans productors d’un model extensiu “propi d’una agricultura que no té res a veure amb la nostra”.
A banda, la moció insta al Govern i als eurodiputats espanyols a què defensen una sèrie de mesures “davant la competència deslleial de les importacions d’altres països”, com són la prohibició d’entrada en territori europeu de productes tractats amb plaguicides i fungicides, tornar a demanar rigorositat en la inspecció en ports, i el tancament de fronteres als països que no garantisquen una completa sanitat vegetal en les seues exportacions. A més a més, es proposa establir gravàmens per a les importacions d’aquells països amb dúmping fiscal i que contaminen el medi ambient, demandar la traçabilitat i etiquetatge de tots els productes importats, i establir mecanismes de compensació als agricultors afectats pels actuals tractats.
Per últim, se sol·lita a Govern i Conselleria, canvis en la normativa de competència per a possibilitar preus dignes a l’agricultor; més pressupost en la lluita contra plagues i per a la gestió de crisi; plans d’ajudes per a la modernització de les explotacions/indústries, i realitzar estudis i ajudes pel treball que el sector agrari realitza en la preservació del medi ambient.