Compromís ha obert el debat per a impulsar una reforma constitucional que atorgue al Dret a la Salut la seua plena i màxima rellevància al mateix temps que persegueix canalitzar una reforma legislativa que garantisca un mínim d’inversió en la investigació sanitària i impedisca pràctiques de descapitalització de la sanitat pública en benefici de la privada. Així ho va reclamar en l’última sessió del Congrés dels Diputats el portaveu de la coalició, Joan Baldoví.
Per això, el grup municipal de Compromís ha registrat una moció per al seu debat i aprovació en el pròxim plenari, amb la finalitat de que l’Ajuntament done el seu suport polític al model de servei públic de salut universal i de qualitat i als seus treballadors, a més d’exigir el compromís d’augmentar els pressupostos públics destinats a aquest objectiu.
Des de Compromís es considera que davant la situació d’emergència internacional a causa de la Covid19 s’ha demostrat més si cap la necessitat de comptar amb un sistema de salut pública amb les millors garanties possibles. Els aplaudiments als treballadors i treballadores del sector sanitari que fan front a la situació no han de quedar en una mostra esporàdica de suport, i s’han de refermar en mesures polítiques que reforcen les seues condicions de treball i garanteixen el servei a la ciutadania.
Entre els acords de la moció es proposa que l’Ajuntament es sume a la proposta d’una reforma constitucional per a atorgar al Dret a la salut la màxima rellevància, situant en la secció 1a del capítol II del títol I el Dret a la Salut i el reconeixement de l’assistència sanitària universal que, tot i que este dret es troba enunciat en la Constitució no es considera dret subjectiu ple en no tenir protecció jurisdiccional directa. D’aqueixa manera es donaria ple sentit a elements tan importants com la definició de l’article 1.1 de la Constitució que qualifica l’Estat espanyol com a “social”.