El vicealcalde, Rafa Carrió, i el regidor d’Hisenda, Paco Roselló han presentat les línes principals del pressupost municipal 2017 que es debatrà en un ple extraordinari el pròxim 17 de maig. Ascendeix a 51.905.695 euros i contempla un capítol destinat a inversions amb un finançament de 2.563.365,90 euros. Carrió ha explicat que les inversions “estan destinades a actuacions xicotetes demandades per la ciutadania i altres d’obligat compliment”. En aquest sentit, ha recordat que sorgeixen de l’extens procés de participació ciutadana que es va dur a terme per a l’Elaboració de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI).
Entre els exemples urbanístics, ha destacat el projecte de la rotonda de l’encreuament del carrer Diana i Joan Fuster (60.000 euros); el condicionament de la plaça del Grup de Mariners (40.000 euros); o l’enderrocament d’unes edificacions en el carrer de la Via que impedeixen unificar l’ample del vial (20.000 euros). Tanmateix, s’ha previst una inversió de 30.000 euros per al condicionament de pluvials del Grup Sant Andrés i una de 20.000 euros per a la recollida de pluvials en el regatxo del Sarc, demandades pels veïns de la zona de les Bassetes.
Una altra inversió, reivindicada pel món esportiu, és la instal·lació d’una caldera en el pavelló esportiu de Joan Fuster, amb un pressupost de 40.000 euros que abaste a tots els usuaris del centre. Altres són la reparació de pilars i la coberta de la residència de Santa Llúcia (92.000 euros); els treballs d’adequació del TAPIS (30.000 euros); i el condicionament del saló d’actes del Llebeig (10.000 euros).
Quant a patrimoni cultural, Carrió ha destacat la senyalització de les restes de la Dénia Islàmica del Fortí, amb 20.000 euros; els 60.000 euros pressupostats per a la instal·lació d’un ascensor en el Museu del Joguet; 12.000 euros per al canvi de butaques en la planta superior de l’auditori del Centre Social; o els 27.000 euros per a la climatització del Centre d’Art l’Estació. A més a més, es destinaran 75.000 euros per a l’adquisició d’un habitatge en el carrer Santíssima Trinitat per poder finalitzar la restauració de les muralles del castell. Totes estes actuacions estan dirigides a “la millora de les infraestructures culturals i la posada en valor del nostre patrimoni històric”, segons l’edil.
En matèria de medi ambient, també va a invertir-se en la rehabilitació del Bosc de Diana per part del departament de Parcs i Jardins (60.000 euros), i dins del muntant d’inversions s’inclou una subvenció de la Diputació d’Alacant dins del Pla Provincial d’Estalvi energètic per valor de 186.250 euros.
També va a invertir-se en l’adquisició de vehicles per a renovar la flota de diversos departaments municipals i una part important de la partida es destinarà al pagament de convenis d’expropiacions (1.250.000 euros).
Segons ha dit el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, són uns pressupostos “realistes amb la situació econòmica de l’ajuntament i amb les polítiques d’estalvi i els objectius que estem duent a terme”. Roselló ha destacat com a novetat la creació d’un nou capítol de despeses destinades a l’Oficina d’Innovació i Creativitat, dotat amb 19.000 euros.
En l’apartat d’Ingressos, s’espera un increment de 975.000 euros en el cobrament de l’IBI, derviat “no d’una pujada d’impostos sinó pels ingressos procedents d’altes noves (640.000 euros) i els obtinguts de les liquidacions corresponents d’anys anteriors que han d’abonar les noves altes (260.000 euros)”. Destaca també la pujada de 105.000 euros en els ingressos per participació en els tributs de l’Estat “reflex que a Dénia no han descendit les xifres de població”, ha explicat Roselló.
En l’apartat de despeses, l’edil ha subratllat l’increment del 133% en despeses financeres, que respon al fet que s’inclouen els 2.455.000 euros d’interessos que pagarà l’ajuntament en 2017 en compliment de la sentència favor de la finca de la Baronessa.
No obstant això, el pressupost mostra un estalvi brut de 6.586.007 euros. Per últi, Roselló ha indicat que el deute de l’Ajuntament a 31 de desembre de 2017 se situarà entorn dels 22 milions d’euros “sense comptar amb la liquidació de la PEU (Participació en els Ingressos de l’Estat) i si no fem amortitzacions anticipades que rebaixarien la xifra”.