La Regidoria de Medi Ambient va a desenvolupar un programa per a dur a terme mesures de control, i correctores que eviten l’establiment del mosquit tigre, així com realitzar un seguiment continuat sobre el mateix. La participació i la comunicació al ciutadà es realitzarà amb xarrades informatives, elaboració i repartiment de fullets divulgatius, publicitat en mupis i projectes educatius en centres escolars.
La campanya començarà amb accions dirigides a informar a la població en general en relació a la prevenció de focus de cria en l’àmbit domèstic i a adoptar mesures de protecció front aquesta espècie. S’estima que aquest mosquit està establit en un 70% en l’àmbit domèstic i per açò resulta imprescindible la implicació de tota la societat a l’hora de prevenir la seua reproducció. En aquest sentit, una mesura fonamental és evitar la presència d’aigua estancada en els recipients domèstics.
Per açò, dins del programa municipal de prevenció del mosquit tigre, es va a desenvolupar una primera jornada informativa ciutadana dilluns que ve, 30 de maig de 2016, en la Casa de Cultura de Dénia, a les 19 hores, dirigida a particulars, administradors d’urbanitzacions i altres col•lectius i entitats. En esta jornada, en la qual col•labora l’empresa que presta el servei de control de plagues a Dénia, Lokimica SA, s’explicarà en què consisteix el programa municipal de control i prevenció del mosquit tigre.
A més d’esta jornada, l’Ajuntament de Dénia va a vigilar la presencia/absència del mosquit en els entorns municipals i realitzarà labors d’eradicació dels llocs de cria públics, especialment en embornals, dipòsits de flors en cementeri municipal, fonts i regs per aspersió de parcs i jardins, fonts de col•legis (a l’estiu), etc.
Tanmateix, s’informa que per a les altres espècies de mosquits els tractaments són continuats durant tots els mesos d’estiu. El seguiment de les poblacions es realitzarà una vegada per setmana, si bé en les estacions fredes, de desembre a març, es poden perllongar de manera que s’efectuen cada 15 dies.
L’Aedes albopictus o mosquit tigre, que prové de les selves asiàtiques i que s’ha adaptat perfectament a l’entorn urbà es va detectar per primera vegada a l’any 2009 i a l’estiu de 2014 es va estendre per tot el litoral, arribant a Dénia. Els principals problemes que deriven de la seua introducció són les molestes picades –que poden ocasionar reaccions al•lèrgiques- que disminueixen la qualitat de vida de la població i, d’altra banda, la seua capacitat de transmetre agents patògens responsables de malalties. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública promou la vigilància i control ambiental del vector, així com la vigilància epidemiològica de les malalties, Actualment tres d’elles – dengue, chikungunya i zika- es troben sotmeses a vigilància.