Compromís ha presentat una nova moció a la Comissió de Territori d’avui que té com a objectiu acordar amb la resta de grups donar suport a la iniciativa ciutadana per una Llei que garantisca el dret a l’habitatge, impulsada per diverses organitzacions socials i que ja compta amb el recolzament de moltes altres.
Segons explica el manifest “a Espanya, el 36,1% de la població destina més del 40% dels seus ingressos al pagament d’habitatge i subministraments bàsics, i altres milers de llars joves ni tan sols poden constituir-se. De fet, únicament el 18,5% de la població entre 18 i 29 anys s’ha emancipat per les enormes dificultats per a accedir i mantenir un habitatge estable”.
“Des de Compromís Dénia, i també comptant amb el recolzament de Podem Dénia, donem suport a esta iniciativa ciutadana i volem comptar també amb la corporació municipal per tal de reclamar conjuntament, entre altres qüestions, que la llei garantisca el dret a un habitatge digne i assequible, que es detinguen els desnonaments de persones vulnerables i que s’assegure i amplie el parc públic de lloguer social, com a mínim vint anys, fent front a l’emergència residencial de manera prioritària”, ha explicat el portaveu valencianista, Rafa Carrió.
A més a més, entre les mesures a acordar, s’insta a una regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada territori, garantir els subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions; garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris i desenvolupar mesures contra el sobreendeutament i els abusos financers; una ampliació pressupostària per a habitatge social i polítiques socials d’habitatge fins a arribar a la mitjana europea de parc públic; i assegurar una participació activa de la població en tota la política d’habitatge i urbanisme.
Tot això en el context en el qual el Govern està preparant l’anomenada Llei pel Dret a l’Habitatge, l’esborrany de la qual entrarà al Consell de Ministres de manera imminent i es remetrà al Congrés per al seu debat i aprovació. “És imprescindible que la Llei pel Dret a l’Habitatge incorpore aquestes demandes d’afectats i societat civil, per això, hem de donar suport a la iniciativa, ja que és un tema que afecta als nostres ciutadans, a la dignitat de les persones i als Drets Humans”.
Per últim, com el pròxim 9 de maig finalitza l’estat d’alarma i l’actual decret, i considerant que a partir d’aquesta data s’iniciaran procediments que implicaran una explosió de desnonaments de famílies vulnerables, des dels acords de la moció s’exigeix també l’ampliació de l’actual moratòria dels desnonaments fins a l’aprovació de la Llei d’Habitatge que els evite definitivament.