Compromís per Dénia sol·licitarà augmentar les bonificacions “verdes” de les taxes de l’IBI, IAE i vehicles en les ordenances fiscals actuals, amb l’objectiu d’avançar cap a l’autoconsum energètic i incentivar les energies renovables”, ha explicat Rafa Carrió. La proposta, realitzada a través d’una moció que buscarà el consens de tots els grups municipals, serà presentada a la comissió d’Hisenda de la pròxima setmana.
El plantejament és augmentar la bonificació de la taxa de Béns Immobles (IBI) actual d’un 10 a un 50% per a habitatges particulars i comunitaris que cobrisquen el 50% del consum; a la vegada que mantenir el 50% de la bonificació de la taxa de Construcció, Instal·lació i Obres (ICIO). A més a més, es proposa la bonificació de la taxa d’Activitats Econòmiques (IAE) del 25% a empreses que incloguen les instal·lacions solars fotovoltaiques, geotèrmiques i aerotèrmiques.
Segons explica Rafa Carrió, portaveu de l’agrupació municipal, “Dénia gaudeix d’una mitjana de 3001 hores de sol a l’any, que fan molt propícia la inversió dels particulars en energia solar, i la ciutadania ha de perdre la por a invertir i fer-se una idea dels beneficis de reduir les emissions i de ser autosuficients energèticament, cosa que millora no sols el medi ambient, sinó la pròpia salut i economia”.
Pel que respecta a la taxa sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), Compromís insta a modificar la bonificació actual i aplicar un 100% de la bonificació en turismes i vehicles comercials de nova adquisició amb motors d’emissions 0 de CO₂ (etiqueta zero) al medi ambient, com per exemple elèctrics, híbrids endollables amb autonomia superior a 40km, o pila combustible. Quant als turismes i vehicles comercials de nova adquisició amb motors que complisquen amb les emissions d’etiqueta B (ECO), un 85% de bonificació.
Carrió insisteix que “la conscienciació de la població mitjançant educació ambiental, sensibilització i sobretot, incentius, són tasques que els ajuntaments deuen liderar com agents dinamitzadors d’un desenvolupament urbà més sostenible, i si bé el de Dénia ja porta des de 2015 fent camí en aquest sentit, cal una aposta més ambiciosa i valenta”, i conclou que “en qüestions de medi ambient, com en la salut, val més prevenir que curar”.
Des de la formació valencianista s’aposta no sols per una incentivació de l’energia renovable més forta per fer una Dénia més viva i sostenible, sinó també per una major comunicació, conscienciació i informació de les bonificacions, ajudes en el sector, etc. Per això, en la moció també s’instarà a crear una finestra única per a oferir assessorament i ajuda en aquest sentit, així com realitzar campanyes informatives i de conscienciació dels avantatges, ajudes supramunicipals i tràmits. Per últim, s’anima també a sol·licitar les ajudes econòmiques, presents o futures, lligades al PACES (Pla d’acció per al clima i energia sostenible).