Compromís ha celebrat aquest matí una roda de premsa per transmetre el seu posicionament respecte a les actuacions de Ports en la platja del Raset més pròxima a l’escullera nord, així com per a sol·licitar a l’Ajuntament a que convoque una reunió entre aquest Ports, grups polítics, associacions i societat civil per a aclarir els dubtes i incongruències entorn a la retirada de la duna i la vegetació en la zona.
Compromís, en consonància a altres denúncies socials, considera que estes actuacions són un atemptat ecològic per tractar-se d’un hàbitat necessari contra el canvi climàtic, el qual alberga espècies protegides, com és el corriolet (que en desembre està en dispersió), i no està d’acord amb les contestacions de Ports o la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez, a les preguntes de la societat i grups polítics.
Segons ha explicat Rafa Carrió, portaveu de Compromís a l’Ajuntament, Ports ha afirmat que “en l’àrea únicament hi havia arena, estris, i fem acumulat, però no dunes”, una postura en la qual està d’acord la mateixa regidora que va manifestar en els plenaris que “es fiava dels tècnics i que la preocupació que tenien aquestos era de danyar al corriolet, però com que no era època de niar no hi havia perill”. Per això Carrió ha assenyalat que “el que no ens quadra és que si l’hàbitat del corriolet es troba junt als cordons dunars i els tècnics diuen que no hi ha dany per no ser època d’implantació,… Per què a la vegada sostenen que no són dunes sinó acumulació d’arena i brutea?” s’ha qüestionat l’edil.
A finals del mes de gener, Compromís va sol·licitar per registre d’entrada accés a l’expedient relacionat amb la neteja d’esta zona. Més de dues setmanes després el grup accedeix a la documentació: un requeriment de neteja de l’Ajuntament a Ports, realitzat en agost de 2019 i un informe de Ports posterior comunicant la neteja a data de novembre. Va ser en desembre quan els camions van fer les accions de retirada d’arena, “unes accions que no eren de neteja, perquè la neteja s’ha de fer manual, i no amb camions i pales”.
Compromís ha criticat la postura “passiva” de la regidora en aquest tema i considera que hi ha dubtes que l’Ajuntament ha d’implicar-se en resoldre, com per exemple: “A què es refereix Ports en el seu informe quan diu que la ‘zona d’arbustos pròxima està en proposta d’ordenació urbana amb un projecte bàsic’? Està prevista la construcció d’algun projecte? Siga o no el cas, la societat està demandant la protecció del seu paisatge però sobretot transparència”.
Carrió ha volgut reiterar que “no ens val que la regidora conteste que no són assumptes de la seua competència i que anem a Ports a preguntar”, sinó que en 2017 es va crear l’Espai Port-Ciutat precisament amb l’objectiu de donar veu i participació a l’Ajuntament en els assumptes i disseny del Port, “una forma de governança col·laborativa”. I que, a hores d’ara, “no sols no hi ha hagut més reunions, sinó que d’aquella voluntat política de l’equip de govern d’apostar per un Port Autònom, o de les declaracions de Ximo Puig en campanya electoral afirmant que Dénia tindria el primer Port de gestió autònoma…De tot això no hi ha evidències, sinó tot el contrari”.
Per això, la regidora Eva Ronda ha instat a l’Ajuntament a què es reprenga l’assumpte del Port Autònom “i no esperar-nos a 2023 per a fer campanya”, així com ha instat a l’equip de govern al fet que “moga fitxa per a convocar una reunió entre Ports, tècnics i tots aquells grups polítics i socials preocupats i interessats en obtindre respostes”. A més a més, ha manifestat que “la voluntat de la nostra agrupació és que es restauren les dunes al més aviat possible, un ecosistema necessari per a la conservació del corriolet”.