Els representants ratifiquen les propostes d’acció per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU
Representants dels alumnes de 3r. d’ESO dels col·legis Padios, Maristes i Carmelitas i dels instituts Maria Ibars i Historiador Chabàs han celebrat hui un ple escolar al saló de Plens de l’Ajuntament en què han ratificat les propostes d’acció amb les quals aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
La iniciativa, promoguda per la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat, ha consistit en l’elaboració de propostes relacionades amb àrees didàctiques dels ODS en les aules dels col·legis i instituts de les tretze ciutats adherides a l’Aliança de Ciutat per al Desenvolupament Sostenible. Posteriorment, les propostes subscrites pels centres de Secundària de Dénia van ser exposades per representants de l’IES Maria Ibars en un ple de les Corts Valencianes, al novembre passat, coincidint amb el Dia Mundial de la Infància.
Durant el ple, han intervingut l’alcalde, Vicent Grimalt, i Rafa Carrió com a regidor d’Educació. L’edil ha destacat la iniciativa per ser “un exercici purament democràtic que vetlla perquè els xiquets siguen escoltats i preguen part en assumptes que afecten al nostre futur, com és la sostenibilitat”. En aquest sentit, ha celebrat el fons de la iniciativa que “ens fa reflexionar sobre el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i les aliances”. Així, ha felicitat als xiquets per la feina realitzada i els ha animat a continuar involucrant-se en la vida pública “amb un pensament crític i constructiu”.
Els estudiants del Maria Ibars han plantejat quatre accions concretes relacionades amb l’educació, la perspectiva de gènere i els drets humans. Representants dels col·legis hi han sol·licitat, dins de la primera proposta, la creació de més zones verdes en la ciutat, poblades amb espècies autòctones que contribuïsquen a reduir els efectes de l’escalfament global i les emissions de diòxid de carboni, i afavorisquen un estalvi del consum d’aigua.
La segona proposta se centra a millorar les comunicacions entre Alacant i València per a facilitar la mobilitat de les persones. Així, ha eixit el tema del Tren de la Costa, molt necessari “perquè els habitants de les nostres comarques puguem tenir les mateixes oportunitats que els de les grans ciutats”, i el reforç del sistema de transport públic.
Una altra proposta és la realització de campanyes en centres educatius per a promoure la col·laboració entre els joves i les associacions que treballen per a eliminar les desigualtats. Finalment, proposen que es prenguen, com més prompte millor, mesures per a acollir als xiquets refugiats sense família víctimes de la guerra.
Tant Grimalt com Carrió han ratificat el compromís per part de l’ajuntament de garantir la participació dels joves en assumptes públics. Així, han anunciat la creació, pròximament, del Consell de la Infància i Adolescència. El document de proposta del consell serà remès a tots els centres educatius de Dénia perquè el treballen i així participen activament en el projecte. En primer moment, l’òrgan estarà integrat per xiquets i adolescents escollits democràticament pels propis escolar i es reunirà periòdicament per a dialogar i dissenyar idees i propostes que milloren la ciutat, permetent-los exercir el seu dret a participar, opinar i ser escoltats.