Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (el 5 de juny) i el Dia Mundial dels Oceans (el 8 de juny), la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat un extens i atractiu programa d’activitats per “seguir amb el nostre treball de conscienciació, educació i difusió del nostre territori i la seua biodiversitat, per tal de posar-la en valor i que la ciutadania la respecte i estime” ha comentat el regidor de l’àrea, Josep Crespo.
Les activitats, tant en terra com en la mar, es desenvoluparan entre el 2 i l’11 de juny i inclouen xarrades, excursions a peu i amb bicicleta, un nou esdeveniment en el castell i la celebració de la I Setmana d’Estudi i Conservació del Medi Marí.
Dia Mundial del Medi Ambient
El programa comença amb una xarrada amb projecció d’imatges entorn de la nova ruta “Amb bicicleta de Dénia a Gandia”, el pròxim dijous 2 de juny, a les 20 hores, en la Casa de la Cultura de Dénia. La ruta ofereix l’oportunitat de recórrer, en pla, els paisatges de l’antic ferrocarril, rius i el parc natural de la Marjal. L’objectiu de presentar aquesta ruta és la de donar visibilitat al recorregut que connecta la nostra Via Verda i la de la Safor entre Oliva i Gandia. Posar-la en valor és un important incentiu en el marc del turisme ambiental, que resultarà d’interés a veïns, veïnes i visitants. Pròximament, s’habilitarà un panell informatiu d’aquesta ruta a l’inici de la Via Verda, amb descripció del recorregut i imatges dels punts més atractius.
El 3 de juny s’ha organitzat, el col·laboració amb la Regidoria del Major, la ruta a peu que recorre el riu Alberca, la Via Verda i arriba fins a les dunes del Raset, destinada a l’alumnat de les Aules de la Tercera Edat de Dénia.
El dissabte 4 de juny es realitzarà una ruta amb bicicleta, d’anada i tornada, entre la Via Verda de Dénia i el parc Natural de la Marjal fins a la Font Salada. Els participants es concentraran a les 8.30 hores a l’inici de la Via Verda de Dénia. L’excursió, oberta a qualsevol persona major de 9 anys i de condicions físiques normals, requereix una inscripció prèvia mitjançant missatge al correu electrònic [email protected]
El diumenge 5 de juny, dins de la programació d’”Excursions en Família”, s’ha programat la ruta a peu que transcorre per les Rotes, Torre del Gerro, les Planes i finalitza en el port de Xàbia. La tornada es realitzarà amb vaixell. També es requereix una inscripció prèvia mitjançant missatge al correu electrònic [email protected]El mateix diumenge també s’ha organitzat un esdeveniment paral·lel i gratuït en el Castell de Dénia, amb la col·laboració de l’empresa deniera Eysma Medio Ambiente. La jornada es desenvoluparà en la Sala del Castell i començarà a les 10 hores amb una trobada experiencial amb Panxo Barrera sobre la Naturalesa com a font d’inspiració. També es crearà un espai per a la reflexió i la inspiració, amb la metodologia Points of You, amb l’objectiu d’adoptar diferents visions sobre la nostra relació amb el medi ambient.
A les 17.30 hores se celebrarà una xarrada sobre medi ambient com a forma de vida, amb ponents com Pedro Burruezo, redctor cap de la revista The Ecologist; Luis Poveza Sánchez, catedràtic de la Universitat d’Alacant; i Ángel Pérez, professor de la UNED. Per a finalitzar, a les 19 hores, el duo Medievalia, oferirà un concert que remet a “músiques i líriques del passat però amb vocació de futur”.
I Setmana d’Estudi i Conservació del Medi Marí.
El Servei Ambiental Marí i de Pesca de la Regidoria de Medi Ambient ha programat unes activitats per celebrar el Dia Mundial dels Oceans també amb l’objectiu de “conéixer els valors dels nostres paisatges i avançar en la sostenibilitat” ha indicat Crespo.
Visita guiada en catamarà
La setmana s’iniciarà el diumenge 5 de juny amb una visita guiada en catamarà per la reserva marina del cap de Sant Antoni en la qual s’arreplegaran dades dels albiraments d’aus o cetacis que es puguen donar durant la investigació. El catamarà eixirà a les 9 del matí del port de Dénia.
Del 6 al 10 de juny, s’instal·larà en l’observatori del final de les Rotes un campament perquè voluntaris interessats participen en l’observació de cetacis i avifauna marina, assistit per personal de l’Ajuntament, la Conselleria, la Universitat de València, l’ONG Xaloc.
Cada dia, de 9 a 21 hores, els membres del campament observaran, en torns de tres hores, les aigües de la reserva i aniran registrant totes les dades del pas de cetacis i aus prop de la costa. Segons el coordinador del Servei, Toni Martínez, “estes dades contribuiran de manera significativa a l’enriquiment de l’atles de biodiversitat de la Generalitat”.
També col·laboraran amb les tasques del campament els pescadors artesanals, embarcacions esportives i empreses de turisme nàutic que, en cas d’albirar alguna espècie connectaran per ràdio amb el campament. La clausura del campament i lliurament de diplomes al voluntariat se celebrarà l’11 de juny.
Els interessats en col·laborar en el campament han de comunicar-ho per correu electrònic a l’adreça [email protected]
Solta de tortugues
El dimecres, 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, s’ha organitzat una solta de tortugues en la platja de la punta del Raset, dirigida als escolars de la ciutat. Tots els col·legis de Dénia han confirmat la seua participació en una activitat que començarà a les 10.30 i que permetrà ser testimonis d’excepció de la tornada al mar de dues tortugues boves i una tortuga verda que van ser pescades accidentalment o procedents d’avaraments a conseqüència de la ingesta de plàstics. Una vegada tractades en l’Arca del Mar, són tornades al seu hàbitat natural.
Els alumnes podran veure les tortugues abans de ser alliberades en l’arena de la platja i, a més a més, s’oferirà una xerrada de conscienciació sobre la contaminació marina, així com explicacions de què s’ha de fer en cas de trobar empremtes de tortugues en l’arena. Comença la temporada de posta i enguany podria haver-n’hi moltes.