Des de Compromís, apostem per una vertadera normalització i promoció de l´ús del valencià que tan castigat ha estat aquests darrers anys al País Valencià. Per això, la regidora de Normalització lingüística, Marian Tamarit, s’ha posat en marxa per a fer realment efectiu el Reglament de Normalització Lingüística aprovat en 2002, i l’aplicació dels criteris d´ús del valencià a l’Ajuntament de Dénia, acordats en Ple en 2004 per l’equip de govern PSPV-BLOC.
El valencià és la llengua oficial al País Valencià. Aquesta oficialitat, regulada per l’ article 3 de la Constitució Espanyola i per l’Estatut d’Autonomia, estableix que el valencià és la llengua pròpia del nostre territori, i per tant, ha de garantir-se com vehicle normal de les comunicacions internes i externes en administracions i institucions públiques. A més, la Generalitat Valenciana té un compromís amb la defensa del patrimoni cultural en el qual s’engloba la llengua com a senya irrefutable d’identitat del nostre poble.
En la línia de recuperar i fomentar la legislació del valencià, l’Ajuntament de Dénia va aprovar en 2002 el Reglament de Normalització Lingüística. Aquest és el garant que assegura la recuperació i promoció de la llengua, a més de la instauració i regulació de l’Oficina de Promoció del Valencià. En 2004, l’equip de govern PSPV-BLOC aprova el Decàleg de criteris de l’ús del valencià, d’entre els quals especifica que les comunicacions internes i externes i les unitats administratives han de predominar en valencià, així com la imatge pública i corporativa de l’Ajuntament.
L’actual equip de govern, PSPV-Compromís, ha pogut comprovar l’absència d’efectivitat de la legislació vigent, ja que gran part dels acords, convocatòries, circulars i escrits interns i externs han estat realitzant-se en castellà. A més, el departament de Normalització i Promoció Lingüística es trobava amb nul·la inversió pressupostària i amb poca funcionalitat.
Per a recuperar i promocionar la llengua, la delegació d’Alcaldia que encapçala Tamarit, ha difós per tots els departaments del Consistori la instrucció escrita de complir amb les disposicions que estableix el Reglament, fent especial insistència en la redacció en valencià de tots els acords i documents públics. Per la seua part, el departament de Normalització es posa a la disposició de qualsevol àrea per a prestar suport de traducció, correcció de textos, així com promociona cursos d’ensenyament del valencià a funcionaris i empleats que ho sol·liciten. La instrucció està complementada amb visites per tots els departaments per a recordar la Normativa i prestar tot el suport que es puga precisar. De moment, s’han establert reunions amb les regidories d’Educació i Esports, així com Medi Ambient i Urbanisme, les quals tenen un gran volum de publicacions i escrits en castellà.
L’objectiu d’aquestes reunions és el de promoure i afavorir un model polític basat en la preservació del patrimoni lingüístic. Es tracta de respectar la identitat lingüística del territori, de seguir amb la norma imperativa de la legislació vigent. No es tracta de cap abolició del castellà, sinó de l’impuls del valencià. De donar-li pes a allò que s’ha maltractat públicament i des de les Institucions durant molts anys.
La llengua és l’expressió d’un comportament col·lectiu, és l’essència de sentir-se poble, és una psicologia, una forma d’entendre la vida. I sempre és sumatori. Impulsar el valencià no és tornar a “l’aldea”. És defendre les arrels i la història, la identitat i la tradició, la riquesa cultural d’un poble que vol cridar ben alt i amb orgull a la resta del món: SOC VALENCIÀ!