“Descobreix el paisatge”2018/2019 és un programa de deu visites al territori de la Marina Alta i una visita especial a l’Horta de València guiades per productors i productores agroalimentaris, i compta amb la participació d’un total de 23 empreses productores locals. Aquesta iniciativa ecoturística ha sigut engegada per la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, amb l’Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 i dins el Pla d’Acció Local «Dénia&Marina Alta Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Entre els objectius principals del programa està “la posada en valor del patrimoni agrari i el territori local, la dinamització turística de l’entorn en valor del patrimoni agrari i el territori local, la dinamització turística de l’entorn mediambiental i agroecològic, la visibilització dels espais agraris i mediambientals, la promoció del coneixement i divulgació sobre l’agricultura, la producció local, especialment l’ecològica, l’arquitectura tradicional i un ús responsable del territori”, segons ha destacat Josep Crespo, regidor de l’àrea.

Junt amb ell, l’han acompanyat durant la roda de premsa el tècnic d’agricultura de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Àlvar Kuehn, i el regidor d’Agricultura d’Alcalalí, Miguel Andrés, en representació de la SAT “Llauradors d’Alcalalí”, municipi on s’enceta este programa de visites guiades el proper 25 de febrer.

Totes les visites del programa són gratuïtes, de dificultat baixa i tindran una duració aproximada de 3 hores. Les places són limitades i les persones interessades a assistir s’han d’inscriure abans del dijous previ a cada visita, enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

El punt de trobada i eixida des de Dénia serà la Casa Municipal de Cultura. L’horari d’eixida de l’autobús que desplaçarà els participants és a les 9.30 hores, excepte als mesos d’estiu (juliol i agost), que eixirà a les 17.30 hores de la vesprada. A les localitats on es faça la visita, el punt de trobada i eixida serà sempre davant de l’ajuntament del municipi, a les 10 hores. Als mesos d’estiu s’eixirà a les 18 hores.

El programa ‘Descobreix el paisatge’ compta amb la col•laboració dels ajuntaments d’Alcalalí, Teulada, Vall de Gallinera, Pego, Poble Nou de Benitatxell, Benissa, Vall d’Ebo, Vall d’Alcalà, Jesús Pobre, València i la Mancomunitat de la Vall de Pop.

Esta primera visita es farà coincidint amb el Feslalí “Alcalalí en flor”, la festa de la floració de l’ametler que se celebra a la població. Consistirà en una visita als camps d’ametlers, guiada pels membres de la SAT “Llauradors d’Alcalalí”, en què els participants coneixeran de primera mà el procés de cultiu i recol•lecció de l’ametla.

Calendari

Alcalalí (25 febrer)
SAT Llauradors d’Alcalalí
Camps d’ametllers

Teulada + Llíber + Xaló (7 abril)
Finca La Cuta, Cooperativa de Teulada,
Cooperativa de Xaló
Finca de lavanda, vinyes i Cooperativa

Vall de Gallinera (6 maig)
Crisopa, Cooperativa Muntanya i
Cooperativa Sant Roc de Benialí
Camps de cirerers, oliveres, garrofers i Cooperativa

Pego (16 juny)
Pego Natura, Coopego i Horta Sana
Camps d’arròs, fruiters diversos i Cooperativa

Poble Nou de Benitatxell + Xàbia (14 juliol)
Biomoscatell, Oli de Xàbia
Vinyes i oliveres

Benissa (25 agost)
Uvas Cabrera, Joan de la Casa
Vinyes

Xaló + Vall d’Ebo + Vall d’Alcalà (16 setembre)
Cooperativa de la Vall d’Ebo, Tonet Puig,
Productors en Vall d’Alcalà
Vinyes i perelloners

València (21 octubre)
Horta Viva, Belloch – Giner
Camps i un sequer de xufes

Dénia (10 novembre)
Hort Obert, Mandarines ecològiques Dénia
Horts d’hortalisses i de tarongers

Visita comarcal de professionals de la cuina i la restauració (14 gener 2019)

Jesús Pobre (26 gener 2019)
Associació del Mercat del Riurau, Les Freses
Vinyes i camps de blat