Visites guiades i converses amb experts en una nova edició de Temps de pansa

Es combinaran les rutes guiades en l’Hort de l’Alé, el Castell i el Museu Etnològic amb converses amb tres investigadors de l’univers de la pansa.

El regidor de Cultura, Rafa Carrió, i l’arqueòleg municipal, Josep Antoni Gisbert, han presentat aquest matí la programació de Temps de pansa, que comença aquest dissabte, 2 de setembre, en l’Hort de l’Alé.  Junat amb ells ha estat Pascual Olmos, president de la Fundació Christian-Marc Olmos Vente  amb la qual es va signar un acord de col·laboració per a obrir aquest espai al públic i oferir un nou producte amb el qual aprendre i conèixer més sobre la història i arquitectura de la pansa.

L’Hort de l’Alé va obrir les seues portes l’any passat amb la iniciativa Temps de pansa, coincidint amb la celebració del 25 aniversari de la creació del Museu Etnològic de Dénia. L’activitat va centrar les visites guiades en aquesta finca del segle XIX, testimoni directe d’aquell temps d’elaboració i escaldat de la pansa. El balanç va ser molt positiu, amb una participació de 35 visitants de mitjana.

A aquestes excursions d’al voltant de 2 hores se suma enguany la invitació a tres investigadors de temes relacionats amb l’univers de la pansa. El format in conversation with…permetrà gaudir de la presentació del tema per part del ponent convidat, així com una conversa amb el públic amb preguntes i respostes. Així mateix, es comptarà amb visites al Castell de Dénia, al Museu Etnològic i als carrers Major i Cavallers.

L’activitat s’inicia el dissabte, 2 de setembre, a les 10.30 hores amb la invitació de l’expert en la Dénia del segle XIX i doctor en Història, Javier Calvo, amb qui es podrà conversar sobre l’esplendor de la pansa durant aquesta etapa. Així mateix, es realitzarà un passeig per l’interior de la casa on estan presents el forn d’escaldar, l’estufa i una exposició d’utensilis emprats per a l’elaboració de la pansa i els processos d’escaldat i assecat del raïm.

La següent visita serà el dissabte, 9 de setembre a les 10.30 hores, i es comptarà amb la presència de l’arqueòleg Josep Marquès Costa, qui ha sigut guardonat recentment per l’Ajuntament de Teulada per un estudi sobre la temàtica. Durant la jornada s’explicaran les directrius bàsiques sobre els cicles de producció de la pansa, així com els processos de dessecació artificial utilitzats en una dimensió local i europea.

La següent xarrada es realitzarà en el Castell de Dénia, i serà a càrrec de l’arqueòleg municipal, Josep Antoni Gisbert. Serà el diumenge, 17 de setembre, a les 10.30 hores, i el tema central serà el castell en temps de la pansa. En aquest sentit, s’exposaran el forn d’escaldar que hi ha en l’àrea del Palau i una aproximació a la distribució de la finca del castell mitjançant documentació i memòria gràfica antiga.

Gisbert també serà l’encarregat de la següent conversa, el dissabte 23 de setembre a les 10.30 hores en l’Hort de l’Alé, on presentarà dos informes del Museu Etnològic de Dénia de 2012 sobre els processos de tractament del raïm, abans i després dels riuraus.

Finalment, el diumenge 1 d’octubre, es realitzarà una visita guiada des de les 10.30 hores pel Museu Etnològic i els carrers Major i Cavallers.

Pascual Olmos, president de la Fundació, ha volgut agrair l’impuls que s’està fent d’aquest espai per part de l’Ajuntament “posant en valor una finca que conserva l’ànima d’ibers,  fenicis, romans, àrabs i cristians”, i on “es pot recordar i gaudir de l’energia i els valors dels nostres avantpassats”. Olmos ha destacat que la Fundació Christian-Marc Olmos Vente treballa en el foment de la producció ecològica (com la taronja en els voltants de l’Hort), la sostenibilitat, la solidaritat i la integració en col·laboració amb associacions socials. Així mateix, ha recordat que l’edificació compta amb un Museu que pot ser visitat els primers dissabtes de cada mes.

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Rafa Carrió, ha agraït la presència en la presentació dels intel·lectuals Manuel Vicent i Toni Espasa, i ha felicitat als organitzadors per una iniciativa que “manté vius uns valors essencials de la història de la nostra comarca”.

Les visites guiades són gratuïtes, encara que es requereix realitzar una inscripció prèvia cridant al telèfon 96 642 02 60 (Museu Etnològic) en horari de 10.30 a 13 hores.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *