30 accions per fomentar la sostenibilitat, la producció, la comercialització i el consum de productes locals i ecològics

El regidor de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura i Pesca,  Josep Crespo, ha presentat les principals actuacions de  l’Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial per al període 2017/2020, dins del Pla d’Acció “Dénia&Marina Alta Tastinglife” de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

Segons ha explicat Àlvar Kuehn, tècnic encarregat del desenvolupament de les línies d’agricultura i pesca del programa, són 30 línies amb la finalitat de “fomentar la producció, formació, comercialització i consum de productes locals i ecològics i impulsar una Administració més sostenible” emmarcades en quatre àmbits de treball:

  1. Governança: cerca l’apoderament del sector agroalimentari i el foment de la col·laboració entre administracions i el sector.
  2. Territori: té com a finalitat la realització d’un diagnòstic i valorització de l’entorn mediambiental, així com la creació d’un banc de terres, un banc de llavors o la confecció d’un mapa agronòmic del nostre territori.
  3. Promoció econòmica: té com a objectiu l’enfortiment del mercat local o el foment de l’ecoturisme, entre altres.
  4. Formació: amb accions com la formació contínua en agricultura, la certificació en agricultura ecològica; l’educació amb “Hort a l’Escola” , el qual contempla impulsar els horts escolars, fomentar el producte local en els coL·legis o realitzar visites als productors locals amb els alumnes. Per últim, en el sentit divulgatiu està prevista la identificació i catalogació d’arbres singulars, i vies pecuàries i rurals.

Entre altres accions previstes, Crespo ha anomenat l’obertura (a setembre) d’un espai on s’oferirà informació sobre les activitats que van a dur-se a terme, els cursos programats i el funcionament del banc de terres i les subvencions al sector; o el banc de terres amb parcel·les de propietat municipal.

Així mateix, la regidoria està integrant estes polítiques dins d’altres activitats, com és “Excursions en família” que desenvolupa durant els mesos del curs escolar. Contempla realitzar eixides relacionades amb el sector agrícola tant local com comarcal, com per exemple: visites guiades que es projectaran al Poble Nou de Benitatxell per a conéixer el projecte BioMoscatell, els cultius d’arròs bombó de Pego, la Via Verda, les confraries de pescadors o als cellers de Xaló.

Altres accions contemplen la promoció del compostatge, aprofitant les restes de poda i orgànic; la creació d’un grup de consum de producte ecològic en què els membres estableixen un contacte directe i periòdic amb els productors locals per a la compra, actuant com a dinamitzadors del producte ecològic local; i l’elaboració d’un catàleg de productors de Dénia i la Marina per a difondre entre restauradors i pescadors.

Per últim, Crespo ha anunciat la intenció d’incloure criteris mediambiental en les bases de contractació de l’Ajuntament, atorgant puntuació a les empreses més respectuoses amb el medi, que controlen les emissions de CO2, la contaminació del sòl o que treballen amb energies renovables.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *