L’evolució d’aquest carrer del centre històric de la ciutat en els últims anys, amb la proliferació d’un bon nombre de locals de restauració i d’oci, fa difícil conjugar aquesta activitat mercantil amb el descans i la vida quotidiana dels residents. Per això, El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha anunciat la declaración de Zona Acústicament Saturada (ZAS) gran part del carrer Loreto.
La Regidoria de Medi Ambient instal·larà enguany, des del mes d’abril fins a setembre, sonòmetres en tres punts del carrer per a mesurar els nivells de contaminació acústica. El regidor ha indicat que en dos d’aquests punts s’han superat els límits marcats per la normativa “per la qual cosa el camí més idoni per a frenar i reduir els nivells de contaminació acústica, millorar les condicions de vida en el carrer i compatibilitzar l’activitat dels negocis amb la vida residencial és declarar-la Zona Acústica Saturada” en el tram on se superen els nivells permesos, que és el comprès entre la plaça de la Constitució i els carrers del Forn d’Algarra i Desemparats.

La proposta de declaració de ZAS per al carrer de Loreto s’abordarà aquest dijous en comissió informativa abans de passar a aprovació provisional en el ple ordinari del 29 de desembre. Josep Crespo espera que la mesura compte amb el suport de tots els grups de la Corporació, que ja disposen de tota la documentació per al seu estudi.

L’aprovació provisional de la declaració ZAS comportarà la suspensió de llicències de nous negocis d’hostaleria i activitats recreatives en la zona declarada acústicament saturada i impedirà als ja existents obtenir una modificació de llicència per a augmentar l’activitat, per exemple, amb la instal•lació de més taules i cadires.

Després d’aquesta aprovació provisional, s’obrirà un termini de 30 dies d’exposició pública del projecte per a la presentació d’al•legacions abans de la seua aprovació definitiva, amb la qual entraran en vigor altres mesures afegides a les anteriors.

Entre aquestes mesures, el regidor de Medi Ambient ha destacat que els negocis que operen en la Zona Acústicament Saturada de Loreto no podran ampliar l’horari de tancament nocturn permès durant l’època estival (del 15 de juny i el 30 de setembre). Així mateix, hi haurà major presència policial en el carrer per al control de l’ocupació de via pública i els horaris de tancament dels establiments.

Crespo també ha coordinat amb l’empresa encarregada del servei de neteja urbana i recollida de fem una pauta en els horaris de treball que minimitze les molèsties als residents del carrer. D’aquesta manera, la recollida de fem dels contenidors individuals de bars i restaurants no es realitzarà abans de les 6 de la matinada, la màquina agranadora no passarà abans de les 7 hores i la màquina de baldeig començarà a treballar en el carrer a partir de les 7.30 hores.

La regidoria realitzarà una campanya de difusió i conscienciació entre l’empresariat del carrer i la ciutadania i, més endavant, tornarà a instal•lar sonòmetres en el carrer per a comprovar si les mesures aplicades en la ZAS resulten eficaces.